Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Als particulier verhuur ik een kamer aan een student, dit geruime tijd probleemloos. Enige tijd terug heeft er zich tijdens het koken iets voorgevallen, de vlam sloeg in de pan dit veroorzaakt door frituren in een pan die daar niet geschikt voor is. Daar de huurder en zijn vriendin in paniek zich geen raad wisten heeft een aanwezige vriend de pan van het vuur genomen en naar buiten gebracht. Daarbij heeft de vriend letsel (brandwonden) opgelopen en is schade ontstaan aan de vloerbedekking.
Het vermelden waard is dat er een blusdeken en een brandblusser aanwezig zijn tijdens het voorval.
De vriend moet meermaals naar Groningen voor herstel en huidtransplantatie. Wanneer hij zijn kosten wil verhalen op mijn huurder geeft zijn verzekering aan geen dekking te geven.
Vervolgens stelt de letselschade-specialist mij aansprakelijk op basis van art 6.198 BW, zaakwaarneming. Wanneer ik dit voorleg aan mijn verzekering geeft deze aan geen dekking te bieden.
In reactie daarop krijg ik van de letselschade-specialist de volgende brief:

Inzake bovengenoemde aangelegenheid vraag ik uw aandacht voor het volgende:
Verzekeraar X heeft mij vandaag laten weten (zie bijlage) dat zij geen polisdekking bieden voor door u
veroorzaakte schade die verband houdt met de verhuur van uw pand op de aansprakelijkheidsverzekering
particulieren.
Omdat er geen polisdekking is laten zij zich niet uit over de aansprakelijkheid.
Kunt u mij laten weten of u ook een aansprakelijkheidsverzekering heeft die wel polisdekking voor het
bedrijfsmatig verhuren van panden biedt, en zo ja bij welke maatschappij?
Als zo'n verzekering er namelijk niet is dan moet de schade rechtstreeks op u verhaald worden.
Graag verneem ik van u.
------------------------------------------
Ik kan mij hier niet in vinden en ik wordt zelfs vermeld als veroorzaker!!

Hieronder de brief welke ik zelf reeds gemaakt heb:

Geachte heer ,

In reactie op uw schrijven van 15-02-2017 hierbij mijn reactie. Tot mijn verbazing las ik dat u de intentie heeft om de schade op mij te verhalen, hier ben ik het niet mee eens.

Ik ben tot op heden begripvol geweest voor het verhaal van de heer , uiteraard omdat de situatie van de heer D. hoogst vervelend is. Ik wil reageren op het gedeelte waarin u aangeeft mij als verhuurder aansprakelijk te stellen. Hierbij geef ik aan geen enkele aansprakelijkheid te erkennen om de volgende redenen:

- Als verhuurder ben ik niet nalatig geweest in het verzorgen van de juiste brandwerende materialen, zoals ik u al eerder heb gemeld hangt er een blusdeken en staat er een brandblusser in de keuken;
- Er is geen sprake van schuld van mij als verhuurder;
- Er is geen sprake van nalatig opstal;
- Het conflict speelt officieel tussen de heer D en de heer A (huurder destijds), hierin hebben zij zelf bewust een gevaarlijke situatie gecreëerd door in een pan te frituren die daarvoor niet geschikt is/was;

Hiermee wil ik dan ook ons contact afsluiten en wens ik daarin als “schuldige” partij verwijderd te worden, daarnaast wens ik de heer D veel sterkte met zijn herstel.



Hoogachtend,

---------------------------------------------------------

Graag hoor ik jullie advies in deze zaak.

Ik deel uw mening dat u niet aansprakelijk bent voor de schade.
Er is in beginsel ook geen sprake van zaakwaarneming voor u maar voor uw huurder. Die is namelijk verantwoordelijk voor de brand.
Daarnaast moet er sprake zijn van het naar behoren behartigen van de belangen. Daarvan is in dit geval geen sprake nu er een blusdeken en een brandblusser was. Die hadden gebruikt moeten worden.
Het risico dat genomen is door met een brandende pan door het huis te gaan lopen is veel te groot. Er is dan ook geen sprake van zaakwaarneming omdat bij de waarneming de nodige zorg betracht moet worden en dat is in dit geval niet gebeurd.
Daarnaast verhuurt u zo begrijp ik slechts 1 kamer en anders dan de advocaat doet voorkomen is er geen sprake van bedrijfsmatige verhuur van woningen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag