Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Ik ben gescheiden. Ik woon in het huis waar mijn man en ik beiden voor de helft eigenaar van zijn.
Hij heeft sleutels van het huis en loopt gewoon binnen als hij zin heeft. Het is ook zijn huis zegt hij dan. Maar hij woont hier niet.
Sleutels inleveren weigert hij.
Mag ik de sloten vervangen?
Mag ik hem de toegang tot het huis ontzeggen?

U bent zo schrijft u gescheiden. Wat is er in de echtscheidingsbeschikking bepaald met betrekking tot de woning? Als daarin is bepaald dat u de woning zult bewonen (totdat de woning verkocht is of totdat u of uw ex-man de volledige eigendom van de woning heeft verkregen) dan heeft uw ex-man niets meer in de woning te zoeken. U kunt hem de toegang tot de woning ontzeggen en ook de sloten vervangen als hij de sleutels niet wil inleveren.

Als er tijdens de scheiding niets is beslist met betrekking tot de woning spreekt het ook voor zich dat nu hij de woning heeft verlaten hij niet te pas en te onpas de woning kan binnentreden, want hij heeft niets meer in de woning te zoeken zolang u er in woont. Het is dan echter verstandig om, als uw ex-man blijft weigeren om de sleutels in te leveren en verder overleg levert ook niets op, de rechtbank te verzoeken dat u met uitsluiting bevoegd bent om in de woning te wonen. Als de rechtbank dat verzoek toewijst dan kunt u ook dan de sloten vervangen en hem de toegang tot de woning ontzeggen.

Wat gaat er trouwens met de woning gebeuren, gaat deze verkocht worden of wordt deze aan u of uw ex-man toegedeeld? Dat zal wellicht ook een rol spelen in de hele gang van zaken.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Er staat beschreven dat ik in de woning woon totdat deze verkocht wordt. Fijn dat ik de sloten zonder gevolgen kan vervangen. Dank voor uw reactie



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag