Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Bijna twee jaar geleden heb ik een BMW 520D uit 2012 aangekocht bij een handelaar in Emmen. We hebben destijds een proefrit gemaakt en de auto reed zoals je mag verwachten naar behoren. Gezien we de auto zakelijk rijden en de kosten van de BMW wat willen drukken ben ik gaan kijken naar een Lease auto.
Bij het proefrijden van een VW in Oisterwijk kwam naar voren dat mijn BMW een WOK schade in het verleden zou hebben gehad. De invoer BPM was blijkbaar dermate laag dat er diverse belletjes gingen rinkelen bij de VW dealer.
Ik was mij hier totaal niet van bewust. Mijn vrouw gaf aan dat zij de vraag zelfs gesteld heeft aan de handelaar van de BMW waaruit een antwoord zou zijn gekomen dat er niks mis mee was. Nu kan ik mij dit niet herinneren maar er is zeker geen sprake geweest van vermelding van een schade verleden van de BMW.
Men gaf in eerste instantie bij de VW dealer aan dat er een inruilprijs zou zijn (nog voor de WOK melding naar voren kwam) van €20.500. Inmiddels heeft men de auto op de brug gehad en er is goed aan te tonen waar de schade heeft gezeten. Gevolg: de prijs die men nog wil geven voor de BMW is nog maar €17.500 wat een flink stuk minder is. Een tweede VW dealer (Udenhout) wil niet eens verder met de BMW gezien het WOK verleden van de auto>
Kan ik hier de handelaar nu voor aansprakelijk stellen? Of moet hij de auto terug nemen voor het eerste bod van de VW dealer gezien dat wellicht minus afschrijfkosten van de auto realistisch is?

De verkoper heeft naast uw onderzoeksplicht een mededelingsplicht omtrent de staat van de auto en daar mag u van uitgaan bij uw aankoopbeslissing. Immers, als u had geweten van de schade dan zou er een andere onderhandelingspositie zijn geweest. Als u daarbij hard kunt maken dat er sprake is van een WOK schade (en dat is mogelijk blijkt uit uw toelichting), dan heeft u een goede uitgangspositie en kunt u de koop vernietigen. Er is dan geen overeenkomst tot stand gekomen. Ik raad u aan de verkoper hiervan schriftelijk melding te doen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag