Stel vraag

Particulier


Na hogerberoep vonnis moet ik een deel van de echtscheidings verdeling alsnog aan mijn ex betalen. Ik met niet eens met het vonnis en het berekende bedrag.
Ik moet nu binnen 8 dagen betalen.
Als ik in cassatie ga word dan ook het vonnis /betaling verplichting uitgesteld totdat er een cassatie vonnis is ?

Als het arrest van het gerechtshof niet uitvoerbaar bij voorraad is verklaard schorst cassatie de werking van het arrest.

Als het arrest van het gerechtshof wel uitvoerbaar bij voorraad is verklaard schorst cassatie de werking van het arrest niet en dus ook de tenuitvoerlegging van het arrest niet. U kunt in dat geval in een aparte procedure alsnog vragen dat het arrest alsnog niet uitvoerbaar bij voorraad wordt verklaard. Als de uitvoerbaarheid bij voorraad tijdens de procedure in hoger beroep al ter discussie heeft gestaan dan heeft een aparte procedure hierover weinig zin.

U zou ook nog als er daadwerkelijk geëxecuteerd wordt in een (executie)geschil/procedure de schorsing van de uitvoerbaarheid bij voorraad kunnen vorderen. Dat houdt in dat u stelt dat u vreest dat als u al voldaan hebt aan het arrest en dus betaald hebt, maar in cassatie gelijk krijgt dat het geld door uw ex al is opgemaakt en dat u naar dit geld kunt fluiten.
Bij de beoordeling van de vraag of de tenuitvoerlegging van een uitvoerbaar bij voorraad verklaard vonnis/arrest dient te worden geschorst dienen volgens vaste rechtspraak de volgende maatstaven te worden aangelegd:

- u moet belang hebben bij de door u verlangde schorsing van de tenuitvoerlegging;
- bij een belangenafweging moet het belang van u bij behoud van de bestaande toestand tot in de cassatieprocedure is beslist zwaarder wegen dan het belang van uw ex om de door haar verkregen veroordeling direct ten uitvoer te leggen, en;
- bij deze belangenafweging dient de kans van slagen van het aangewende rechtsmiddel in de regel buiten beschouwing te blijven.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor het antwoord.
Mijn huidige advocaat kan geen cassatie doen en zegt dat het heel duur is om in cassatie te gaan.

Het bedrag waar het om gaat is rond de 25.000 Euro. Het is natuurlijk een afweging en een soort gok maar ik vind 25.000 een groot bedrag wat ik zowieso nu niet heb behalve als ik bv het huis verkoop wat allemaal grote gevolgen heeft voor mij en mijn kinderen.
Is er misschien toch een inschatting wat je met dit soort zaken kwijt zult zijn.


Ik ben geen cassatieadvocaat dus ik waag me ook niet aan een schatting voor de kosten van een dergelijke zaak. U kunt 'gewoon' een cassatieadvocaat benaderen en vragen om een inschatting van de kosten. De meeste cassatieadvocaten zijn gevestigd in Den Haag. Als u een aantal op internet opzoekt en benadert, krijgt u vanzelf een goed beeld van de kosten. Succes!

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag