Stel vraag

Politie, Justitie

Particulier


Mijn zoon van 19 jaar is onlangs gearresteerd en veroordeeld voor "eenvoudige belediging ambtenaar integenwoordigheid mondeling". Hij heeft een boete gekregen van E 350,-

Wat zijn de verdere gevolgen voor hem in de toekomst als het gaat om met name een strafblad of een verklaring van goed gedrag?

Bij voorbaat dank!

De eenvoudige belediging is in het Wetboek van Strafrecht opgenomen als misdrijf. Als je bent vervolgd en wordt veroordeeld voor een misdrijf dan krijg je altijd een strafblad. Dit geldt ook als de zaak wordt afgedaan met een strafbeschikking, dus zonder tussenkomst van de rechter.

Bij een zgn. transactie geldt dit echter niet, want dan wordt de zaak zonder vervolging afgedaan en wordt vervolging als het ware 'afgekocht'. Dit komt echter niet erg veel voor en aan de hand van uw bericht ga ik ervan uit dat het om een strafbeschikking gaat. De gegevens zullen pas na twintig jaar worden vernietigd.

Voor de VOG betekent dit dat de Dienst Justis zal onderzoeken of de veroordeling in de weg staat aan een behoorlijke uitoefening van de taak of de bezigheden waarvoor de VOG wordt gevraagd. Als iemand bijvoorbeeld is veroordeeld voor rijden onder invloed, dan maakt dat voor de functie van buschauffeur meer uit dan voor een functie als receptionist.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag