Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Mijn ouders hebben een nieuwe auto gekocht bij een garage/ dealer. Deze auto hebben ze aan mij doorverkocht in overleg met de garage toen deze 4,5 jaar oud was. Het zou een goede auto zijn voor de toekomst met geen hoge kosten de eerste jaren volgens verkoper! Nu heb ik er een aantal maanden in gereden toen zich problemen voordeden. De auto liep op 3 poten en verbruikte olie. Ik ben naar de garage gegaan en toen zeiden ze dat het de bougies waren. Deze zijn vervangen. Echter nog steeds problemen. Toen is de bobine vervangen maar ook bleven de problemen bestaan. Ik ben toen naar een ander autobedrijf gegaan om de auto na te laten kijken. Toen bleek dat de motor problemen gaf. Dit heb ik aangegeven bij de garage. Ze hebben de auto bekeken en gaven aan dat de kleppen gereviseerd moesten worden omdat ze niet goed sloten. De auto was veel te jong om dit soort problemen te hebben. Maar er werd mij verzekerd dat dit het zou oplossen. De kosten werden voor een deel door de fabriek bekostigd. Voor mij waren de reparatiekosten 895 euro. Nu heb ik een aantal weken gereden met de gereviseerde motor. Helaas bleef de auto olie verbruiken. Heb dit gemeld bij de garage, had een jaar garantie op de reparatie. Daar werd gezegd dat de motor waarschijnlijk in moest lopen en dat dit niet zo erg was. Na een tijdje werd het olie verbruik steeds erger. Dus heb mij weer gemeld bij een andere vestiging waar de monteur stelde dat dit niet goed was en dat deze auto weleens tot de serie kon behoren die vaker motorproblemen hadden. Deze monteur heeft gebeld met betreffende garage en ik moest maar doorrijden zodat ze een staatje hadden voor de fabriek om te laten zien dat de auto niet goed was. Zo gezegd zo gedaan.... Helaas werd het steeds erger en moest om de 5000 km 2.8 liter worden bijgevuld. Zo hebben de heren mij ruim 2,5 jaar!! door laten rijden. Inmiddels zijn we bijna 3,5 jaar verder heb ik gesprekken gehad met de garage. Hebben ze mij een voorstel gedaan om de motor te vervangen en moest ik weer kosten maken. Kosten 1250 euro.... Of inruilen... De dagwaarde van de auto was toen ik mij meldde om en nabij de 6000 euro!! Nu is hij niets meer waard.... want extra km extra jaren.... Wat zijn mijn rechten? Zijn ze aansprakelijk? Is het redelijkerwijs te verwachten dat zo,n jonge auto een kapotte motor heeft? Kan ik het gooien op vervolg schade daar de reparatie niet goed/onvolledig is uitgevoerd?

Als er nog garantie op de auto is dan kunt u hier aanspraak op maken ook al is de auto van eigenaar verwisseld, tenzij de verkoper uitdrukkelijk vermeld dat garantie persoonlijk is. Het laatste kan nogal eens gezien worden als een onredelijk bezwarend bepaling, zodat de garantie van toepassing kan blijven.
Is er geen garantie meer op de auto dan is het in eerste instantie de vraag of u als 2e eigenaar aanspraak kunt maken op gebreken aan de auto. U heeft weliswaar geen overeenkomst met de verkoper maar kan gezien de gebreken wel recht doen gelden aan herstel of vervanging van de auto indien er sprake is van ondeugdelijkheid van de auto ervan uitgaande dat uw ouders normaal met de auto zijn omgegaan. Een vervanging van de motor van een nieuwe auto kan gezien worden als een ernstig gebrek en kunt u de verkoper in gebreke stellen voor kosteloze herstel of vervanging. Daarnaast is het ook mogelijk de gebreken toe te schrijven aan de gebrekkige eerdere reparatie.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag