Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik wil op een hobbysite voor zelfgemaakte produkten mijn zelf gemaakte baby/ kinder haarspeldjes gaan verkopen. En eventueel ook armbandjes en kettinkjes. Na verloop van tijd verder op een eigen website als ondernemer. De produkten waarvan ik ze maak komen soms van buiten de eu. De haarspeldjes zijn van goede kwaliteit en solide gemaakt. Mijn vraag is: stel dat er toch een haarspeldje kapot gaat en een kind loopt letsel hiervan op of stikt erin in het ergste geval, ben ik dan daarvoor aansprakelijk? En zo ja hoe kan ik mij hiervoor beschermen?

Als importeur bent u inderdaad aansprakelijk voor de veiligheid van de producten die u importeert. Wanneer u tevens de producten zelf verkoopt, en dus distributeur bent, bent u ook verantwoordelijk voor het voldoen aan de EU richtlijnen m.b.t. labelling en veiligheidsvoorschriften. Dit geldt ook wanneer u producten gebruikt om nieuwe producten van te maken.

De wet- en regelgeving omtrent deze materie is zeer uitgebreid en kan overweldigend zijn. Ik heb zelf ervaring in het bijstaan van ondernemers in het importeren en distribueren van (kinder-)producten en weet aan hoeveel zaken je moet denken en voldoen. Mijn persoonlijke mening is om hier niet hobbymatig mee te beginnen, maar direct ondernemend. De reden dat ik dit zeg, is omdat u aanloopkosten zult maken om u te laten bijstaan in het voldoen aan alle eisen. Zo'n investering gaat u hobbymatig niet terugverdienen. Of u moet uiteraard zelf het onderzoek e.d. willen doen, dan is het een ander verhaal natuurlijk.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag