Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Na meer dan 100 jaar moeten wij van onze volkstuinen verdwijnen per 1 mei dit jaar. Sinds 2006 hebben wij een huurcontract. De gronden zijn net verkocht aan iemand die er op wil gaan bouwen. Wij denken dat deze bestemmingsplanwijziging niet zo makkelijk zal gaan worden en willen blijven zitten tot hij dit er door heeft gekregen bij de gemeente. Wat zijn onze rechten en plichten?
Hartelijke dank!

Als u alleen een stukje onbebouwde grond (uw volkstuin) huurt, dan heeft u geen bijzondere huurbescherming. De verhuurder (nu dus de nieuww eigenaar / projectontwikkelaar) kan de huur opzeggen, maar moet daarbij wel rekening houden met wat bepaald is in het huurcontract (bijv. opzegtermijn, duur van de overeenkomst, wijze van opzeggen etc.) Als de huur door opzegging is geeindigd, dan moet u het gehuurde ontruimen en kan de eigenaar (na verkrijging van een ontruimingsvonnis) ook ontruiming afdwingen. Het feit dat mogelijk dan de bestemming (nog) niet is gewijzigd, is hierbij in beginsel niet van belang, maar zou mogelijk voor de rechter wel een rol kunnen spelen als het gaat om de termijn waarbinnen uw volkstuin moet zijn ontruimd.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

dank voor uw reactie.
het punt is dat de huur is opgezegd door de vorige eigenaar om het zo als bouwgrond te kunnen verkopen.
Het gaat ons er om dat het wel verdomd zuur is als we nu van onze tuinen af moeten terwijl de bestemmingswijziging misschien nog jaren op zich laat wachten. Het zou dan al die tijd braak liggen, een situatie die voor tuinders, gemeente en eigenaar weinig zinvol of prettig is.
we zullen ons verlies waarschijnlijk moeten nemen maar willen het wel graag nog wat uitstellen. Wat raadt u ons aan?
overigens hebben 2 van ons er ook opstallen op staan, 1 loods die er al meer dan 90 jaar staat en een atelier, dit stond er ook al voor het contract getekend werd.


Als de huurders van de loods en het atelier ook huur betaalden voor het gebruik van de schuur / het atelier, dan hebben deze huurders een bebouwde onroerende zaak gehuurd en kunnen zij mogelijk zich wel verzetten tegen de opzegging van hun huurcontracten, door (tijdig) een beroep te doen bij de kantonrechter op ontruimingsbescherming.
Voor het overige resteert alleen maar om contact te zoeken met de nieuwe eigenaar en om te bekijken of hij huur nog enige tijd wil voortzetten.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag