Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Wij hebben in 2008 een huis gekocht van bouwjaar 1925. Onze buren wonen sinds 2005 in het huis naast ons. Op de erfgrens staat een goede schutting, maar die willen zij nu vervangen. Nu zeggen zij dat de erfscheiding niet klopt en willen een andere schutting plaatsen op de volgens hun goede erfscheiding. De schuur, die met toestemming van de gemeente is vervangen in 2007 staat nu volgens hun gedeeltelijk om hun grond. De vorige eigenaar heeft het huis gekocht in 1982 en ik heb contact gehad met zijn vrouw. En zij zegt dat de grens altijd zo is geweest als nu. En voor 2005 hebben zij met de vorige eigenaars de schutting geplaatst op de oude plek.
Verder staan er tegen de schutting bomen, klimrozen, laurierkers enzovoort, de vorige eigenaar heeft dat allemaal geplant. Zij hebben nu binnen 2 meter van de erfgrens ramen geplaatst in een nieuwe aanbouw en nu klagen ze over de lichtinval, privacy e.d.

Staan de buren in hun recht wat betreft de erfgrens (het is toch verjaard na 10 jaar?) En als zij nooit hebben geklaagd over de planten, maar na de 10 jaar beginnen, hebben zij dan recht van spreken?

De vraag die u zich het beste kunt stellen, is of u kunt hard maken dat de feitelijke grens tussen beide percelen, zoals die nu door schutting en schuur wordt bepaald, door beide percelen (incluis huidige eigenaren en voorgaande eigenaren) al tenminste 20 jaar voorafgaand aan het moment dat uw buren voor het eerst de juistheid van deze grens hebben betwist, als de juiste grens werd beschouwd. Zo ja, dan staat u sterk. Ook staat u sterk als u kunt aantonen dat de feitelijke grens, gelijk loopt met grens zoals deze bij het kadaster bekend is.
Verder doet u er verstandig aan om uw buren er schriftelijk op te wijzen dat het binnen de bebouwde kom niet is toegestaan om binnen twee meter van de (juridische) eigendomsgrens ramen / deuren te hebben die loodrecht uitzicht geven op uw perceel. Ik begrijp van u dat de ramen van de recente aanbouw van uw buren, zich binnen de 2 meter grens bevinden.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

De vorige eigenaar heeft verklaard dat de schuttingen vervangen zijn samen met de vorige eigenaren. En weer zijn neergezet op de oude plek. Verder is er geen foto meer uit die tijd. Maar de schuur aan het einde van het perceel is vernieuwd in 2007 (bewijs: op site gemeentehuis). En die is volgens de vorige eigenares op de oude plek gezet. Is dat genoeg bewijs?
Verder dacht ik dat als het in goede trouw is, dat 10 jaar genoeg was. Maar dat is dus niet zo?!
Wat betreft de deur en ramen, die staan inderdaad op 1,80 meter van de erfgrens.


Reactie van de vraagsteller

Ik ben onderstaande tegengekomen op internet en begrijp niet goed het verschil tussen 10 en 20 jaar. Zo weet ik zeker dat in ons geval de grond langer dan 15 jaar hoort bij dit huis.
"Wanneer uw (nieuwe) buren van mening zijn dat u onterecht een stuk grond in uw bezit heeft, is het belangrijk om dit met elkaar te bespreken. Wellicht denken uw buren dit vanwege de kadastrale gegevens. U kunt dan aangeven dat u (en eventuele vorige eigenaren) dit stuk grond al langer dan 10 jaar (te goeder trouw) of 20 jaar onafgebroken in uw bezit heeft."


Het is in de meeste gevallen niet te bewijzen dat bezit van een onroerende zaak te goeder trouw is geweest, als u een beroep wil doen op verkrijgende verjaring. Dit is eigenlijk alleen mogelijk als u uit raadpleging van de kadastrale gegevens er op mocht vertrouwen dat de feitelijke grens ook als juridische grens mocht worden beschouwd. Daar zal eigenlijk alleen sprake van zijn als het kadaster bij het verwerken van grensverschuivingen is afgeweken van hetgeen partijen hebben afgesproken en partijen vervolgens toch de door het kadaster uitgezette grens, ook daadwerkelijk zijn gebruiken als feitelijke grens zijn. Alleen in dat geval zal een termijn van 10 voldoende voor verkrijging kunnen zijn. Als sprake is van een onafgebroken bezit van tenminste 20 jaar, dan hoeft geen goede trouw te worden bewezen, ofwel zelfs in geval van "landje pik" (bezit te kwader trouw) zal de eigenaar dan zijn eigendom niet meer kunnen terugeisen.

Conclusie: het feit dat uw buren en de vorige eigenaar samen de schutting hebben geplaatst, kan een aanwijzing zijn dat u te goeder trouw bent. Immers uw buren en de vorige eigenaar hebben hiermee samen de feitelijke grens bepaald, zodat nu na ongeveer 10 jaar de verjaring zou kunnen zijn voltooid. Wel dient dan ook de kadastrale grens gelijk te lopen met deze feitelijke grens. Zo niet, dan had u bij raadpleging van het kadaster anders kunnen weten; u bent dan in juridische zin niet te goeder trouw. Overigens betekent het in juridische zin niet te goeder trouw zijn, niet dat u dan ook noodzakelijk te kwader trouw bent!
Wat betreft de schuur ligt dit anders omdat deze door alleen de vorige eigenaar is geplaatst, ongeveer 10 jaar geleden. Als deze schuur staat op exact dezelfde plaats als de oude schuur, dan schat ik in dat deze plek aantoonbaar in bezit is geweest bij u en de vorige eigenaar gedurende een termijn van tenminste 20 jaar, waarmee ook hier sprake zal kunnen zijn van eigendomsverkrijging door verjaring, zodat goede trouw niet hoeft te worden aangetoond..

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag