Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Erfdienstbaarheid en zwaar landbouwverkeer

Wij zijn sinds 1994 eigenaar van een woonhuis dat alleen bereikbaar is via een eigen, 320 meter lange uitweg. De uitweg is een paar honderd jaar oud en is altijd verhard met puin op een klei-ondergrond. Op de uitweg rust een erfdienstbaarheid die in 1985 is gevestigd. Het betreft het 'recht om te komen en te gaan van en naar de openbare weg' voor de boer die toen het weiland van 5 ha naast ons perceel had gekocht van de vorige eigenaren van ons huis. Over onderhoud en gebruik is niets vastgelegd. Dat is tientallen jaren zonder problemen verlopen. Sinds 10 jaar is het perceel geen weiland meer maar bouwland omdat een perceel van 5 ha weiland niet meer rendabel is. Ook rijden nu geen lichte trekkers en wagens over onze uitweg, maar gaat het om 10-tallen tonnen zware trekkers en wagens met mest en oogst. Daar is onze uitweg niet op berekend, niet qua zwaarte en maar net qua breedte. Ook nemen de grote trekkerbanden veel klei mee van het bouwland. Dat probleem heb je niet bij weiland.
Een andere uitweg is helaas onmogelijk.
Dit probleem moet toch op meer plaatsen in Nederland voorkomen.
De boer meent alleen rechten te hebben: hij wil altijd en met alles zo snel mogelijk over onze uitweg rijden. Tijd is geld. Onderhoud moeten wij doen en hebben wij ook steeds gedaan, omdat we niet via een blubberpad bij ons huis willen aankomen. Wij hebben alleen plichten: altijd de doorgang vrij houden en beplanting langs de uitweg liefst helemaal verwijderen.
De boer heeft ons al door zijn advocaat laten aanschrijven. De weg via advocaten en de rechtbank is langzaam en duur en de uitkomst is ongewis. Maar jaarlijks onze uitweg de vernieling in laten rijden is ook niet wenselijk.
Wat nu?

In de akte van vestiging zal beschreven moeten zijn op welke wijze de erfdienstbaarheid mag worden gebruikt. Bij gebrek aan zo een beschrijving stelt de wet aanvullen de eisen zoals gebruik op de minst belastbare wijze of dat het bestendig gebruik bepaalt hoe de erfdienstbaarheid moet worden ingevuld. Wat de laatste betreft zou u kunnen stellen dat de manier waarop de gerechtigde nu omgaat met het recht zo niet is bedoeld en ook niet conform het bestendig gebruik. En dat hoeft u dan ook niet te dulden Ook mag u een andere , minder belastende weg/ gedeelte aanwijzen. Kortom er is best wel wat mogelijk, maar om zeker te zijn is er meer informatie nodig zoals de beschrijving van de erfdienstbaarheid , de brief van de advocaat. u mag mij deze vrijblijvend voorleggen nadat u direct contact heeft gemaakt.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag