Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Goedendag,
wat is het belang van het nog bekrachtigen van een reeds ondertekend ouderschapsplan bij een rechter. Het ouderschapsplan is via een advocaat opgesteld.
(De situatie is: einde samenwonen, beide ouders hebben het gezag over hun kind geregeld, en er is geen geregistreerd partnerschap)
en wat houdt het bekrachtigen door een rechter precies in en wat zijn daar de kosten van?

Een ouderschapsplan is verplicht als u gaat scheiden, en deze wordt dan bekrachtigd door een rechter tijdens de uitspraak echtscheiding. Echter de situatie is meestal maar tijdelijk te ondervangen in een plan daar kinderen groeien en de behoeften van ouders en deze kinderen veranderen of u bent niet getrouwd geweest en deze verplichting bestond dus niet. U kunt dus uw ouderschapsplan gezamenlijk aanpassen en veranderen, dat kunt u zelfs doen zonder advocaat. Het hangt er een beetje van af wat u hebt besloten dat er veranderd moet worden: rechterlijke uitspraken zijn afdwingbaar , maar indien er een conflict ontstaat kunt u alsnog om bekrachtiging vragen. Duo en het Lbio zullen dan het plan eerder als rechtsgeldig bestempelen. De kosten vallen wel mee, griffierecht o.a.

Beoordeel dit antwoord:

het voordeel van het laten bekrachtigen van dat plan is dat de inhoud van het ouderschapsplan dan in rechte vast staat en dat de afspraken in dat plan dan vervolgens kunnen worden afgedwongen. Indien er bijvoorbeeld een alimentatie is afgesproken en de wederpartij dat niet betaald, kan de inning van een eventuele achterstand kosteloos worden overgenomen door het LBIO. Indien u niet laat bekrachtigen kan het zijn dat er naderhand discussie tussen u beiden ontstaat over de inhoud van het plan en dat daarna dan alsnog een procedure moet worden opgestart. Wat de kosten hiervan zullen zijn, hangt af van de hoogte van uw inkomen. Mogelijk heeft u een rechtsbijstandsverzekering die de kosten hiervan dekt. Mogelijk komt u voor gesubsidieerde rechtsbijstand in aanmerking. In dat geval wordt aan u een bepaalde eigen bijdrage opgelegd die afhankelijk is van de hoogte van uw inkomen. Verder zal er door de rechtbank inderdaad griffierecht in rekening worden gebracht. Desgewenst kunt u contact opnemen.

Beoordeel dit antwoord:

Een bekrachtiging van een ouderschapsplan zou van belang kunnen zijn voor afdwingbare afspraken zoals bijvoorbeeld de overeengekomen alimentatie. Een beschikking levert een executoriale titel op zodat u meteen (zonder eerst nog naar de rechtbank te hoeven) naar de deurwaarder kunt om nakomen af te dwingen. Nota Bene, het moet wel gaan om afdwingbare afspraken, een niet nagekomen omgangsregeling is meestal heel moeilijk afdwingbaar. Je zou er al een dwangsom bij moeten opnemen om iets van een afdwingbaar element te krijgen, maar dat is ook nog niet zo gemakkelijk.

U moet er echter rekening mee houden dat als u zich zou wenden tot de rechtbank deze uw verzoek tot opname van het ouderschapsplan in een beschikking afwijst. Dit deed de rechtbank Den Haag in 2013, waarbij zij overwoog:

“Tussen partijen bestaat geen geschil. Zij verzoeken dan ook geen beslissing van de rechtbank, maar wensen enkel opname van de door hen gemaakte afspraken in een beschikking van de rechtbank, dit omdat zij belang hebben bij het verkrijgen van een executoriale titel voor (een deel van) de in het ouderschapsplan neergelegde afspraken. Hiervoor hoeven zij echter niet naar de rechtbank. Zij kunnen hun overeenkomst immers in een notariële akte laten vastleggen.....In deze zaak hoeven partijen zich echter in het geheel niet tot de rechter te wenden. Het staat hun vrij in onderling overleg hun uiteengaan te regelen. In zoverre ziet de rechtbank dan ook geen belang om artikel 819 Rv. naar analogie toe te passen. De rechtbank zal het verzoek dus als niet op de wet gegrond afwijzen.”

De rechtbank vond dus dat de samenwoners die als een ouderschapsplan hadden niet om opname van het ouderschapsplan in een beschikking konden verzoeken, omdat een notariële akte in dit geval ook een executoriale titel opleverde en oplevert. U kunt zich dus wellicht beter wenden tot een notaris om het ouderschapsplan in een notariële akte op te laten nemen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag