Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Wij hebben een arbeidsovereenkomst voor gemiddeld 37,5 uur per week. Een deel van de mensen werkt daadwerkelijk iedere week 37,5 uur maar het grootste deel van de mensen werkt 40 uur per week en neemt dan 1x per maand een compensatiedag op.

In ons Personeelshandboek staat deze regeling zoals hij origineel in het leven is geroepen als volgt:
In overleg met de directe leidinggevende, en mits schriftelijk overeengekomen is het toegestaan om ook op de werkdag van 5,5 uur langer te werken, waarvoor per maand maximaal 1 compensatiedag kan worden opgebouwd.

Nu is het echter zo dat dit voor niemand schriftelijk is vastgelegd, maar altijd in goed vertrouwen is gegaan. Alle werknemers kozen er voor om 37,5 uur te werken of om 40 uur te werken en dan 1 compensatiedag op te nemen. Dat heeft nooit tot problemen geleid.

Nu hebben we een nieuwe MD en hij wil deze regeling afschaffen en vervangen door een TVT regeling die in ons nadeel is. Kan dit zomaar, of is de regeling zoals deze al ruim 10 jaar wordt toegepast een verworven recht? Kan hij vasthouden aan de bewoordingen in het Personeelshandboek en kan hij dan die regeling wijzigen naar een TVT regeling?

De werkgever mag een eenzijdige wijzing doorvoeren, maar dit kan alleen onder bepaalde voorwaarden. Het kan zijn dat het in dit geval niet mogelijk is. Dit kan pas met zekerheid geconcludeerd worden als alle stukken zijn bestudeerd. Ik raad u aan om contact op te nemen met een arbeidsspecialist.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag