Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik heb ná 4 maanden werkzoekend te zijn geweest een nieuwe baan gevonden. Het gaat om een baan als zorgbemiddelaar binnen een kleinschalig bedrijfje dat bemiddelt tussen zorgvraag een zelfstandige zorgverleners (ZZP'ers). In eerste instantie krijg ik een contract voor 6 maanden.
Hierin is een het volgende 'Boetebeding' opgenomen:
1. Indien Werknemer in strijd handelt met enige bepaling op grond van deze
arbeidsovereenkomst, verbeurt hij ten behoeve van Werkgever een boete van €1000 (zegge: duizend euro) voor iedere overtreding en in voorkomend geval van € 1000 (zegge: duizend euro) voor iedere dag of dagdeel dat de overtreding voortduurt. Voorafgaande ingebrekestelling en/of rechterlijke tussenkomst is niet vereist voor de opeisbaarheid van de boete. Van de leden 3 en 5 van artikel 7:650 BW wordt voor zover nodig afgeweken. De mogelijkheid een boete op te leggen laat het eventueel recht op schadevergoeding onverlet. Werkgever is tevens bevoegd om nakoming van Werknemer te verlangen.

Zijn deze bedragen niet veel en veel te hoog, mag dat?

Dit zijn inderdaad forse bedragen voor een arbeidsoveeenkomst, maar uit uw verhaal blijkt niet wat voor bepalingen u zou kunnen schenden. Er zouden forse belangen mee gemoeid kunnen zijn, die een hoge boete rechtvaardigen. Wel is het zo dat een rechter een boete altijd kan matigen indien daar aanleiding toe is.

Beoordeel dit antwoord:

Bij een boete moet altijd de bestemming van de boete bepaald worden.

Ook moet omschreven worden bij welke overtredingen u de boete verschuldigd bent. De huidige bepaling is veel te vaag. Letterlijke interpretatie zou nl. betekenen wanneer u 1 minuut te laat op het werk komt u altijd 1.000 Euro boete verschuldigd bent.

De rechter kan altijd een boete(beding) matigen/aan de kant zetten. Gezien de inhoud van dit beding is de kans dat dit gebeurt groot..

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hartelijke dank voor uw reacties! Er staan o.a. de volgende artikelen die men kan bedoelen in het Boetebeding, namelijk: een artikel Nevenwerkzaamheden, een artikel Geheimhoudingsbeding en een artikel Concurrentiebeding. Maar dan nog zijn de boetes zeer fors inderdaad.



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag