Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


winkelpand met daarboven woning gekocht. Na advies van de notaris besloten om dit te splitsen.
Zakelijk en privé met daarbij horende huisnummer 10 en 10a. Veel kosten gemaakt hiervoor.
Hypotheek veranderd enz.
Nu willen wij prive gaan verbouwen. Blijkt onze hypotheekverstrekker pandrecht op het hele pand te hebben... waardoor wij geen lening kunnen krijgen voor de prive verbouwing bij een andere geldverstrekker.
Mocht er wel wat gebeuren prive of zakelijk dan moeten wij dus het hele pand verkopen vanwege dat pandrecht. Is dit normaal? Wat was dan het nut van de gehele splitsing?

Een dergelijke splitsing kan zinvol zijn indien er sprake is van 2 aparte financieringen waarbij voor elke financiering slecht 1 appartement als onderpand dient te dienen en niet beide appartementen zoals nu het geval is. Daarnaast is er nog een fiscaal voordeel omdat de BTW op de kosten van onderhoud en eventueel verbouwing van de winkel in aftrek gebracht kunnen worden.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Zijn 2 financieringen privé en zakelijk.


In uw vraag stelt u dat de bank een hypotheek op beide appartementsrechten heeft. Het kan zijn dat verzuimd is de hypotheek door te halen voor wat betreft het woonhuis, het kan ook zijn dat er bepaalde kruisverbanden tussen de beide financieringen bestaan waardoor de hypotheek op beide appartementen ingeschreven dient te blijven. Ik kan dat zo niet beoordelen zonder leningdocumentatie.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Na diverse mailtjes heb ik eindelijk een reactie van de bank. Volgens de bank betreft het 1 onroerend goed. Een woning met woon winkelbestemming. Het uitgangspunt is dat de financiering het doel volgt, of te wel zakelijk doel is zakelijk financieren en privedoel is prive financieren. bij ons is gesplitst en een particuliere en zakelijke financiering. Dit is het meest voordeligste voor jullie. Het blijft echter 1 onroerend goed en delen zijn afzonderlijk niet verkoopbaar. < dit was reactie bank...

Duidelijk, jammer dat ik geen enkele reactie van de notaris krijg. Want ik krijg het idee dat het hele splitsingsverhaal ons niet wat oplevert alleen de notaris is er beter van geworden. We hebben dus alles voor elkaar behalve het hypotheek recht is niet gesplitst. Als ons dit destijds allemaal duidelijk was verteld hadden we niet laten splitsen. De bank wil ook niet splitsen, we kunnen alleen de hele hypotheek aflossen prive en zakelijk, dan kunnen we overstappen...


De bank stelt dat de delen niet afzonderlijk verkoopbaar zijn. Indien het pand in appartementen gesplitst is door de notaris (zo had ik dat begrepen uit uw vraagstelling) is dat niet juist. Neemt u eventueel even rechtstreeks contact met mij op.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag