Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Mijn ouders hebben een woning tijdelijk voor een jaar verhuurd. Nu hebben zij de woning weer te koop aangeboden, mede omdat de huurders hun huur al 3 maanden niet betalen. En is er nu ook volgens de regels het tijdelijke huurcontract opgezegd (deze is na 1 juli 2016 ingegaan)
Nu zijn er potentiële kopers, die willen kijken. Maar al tot 3 keer toe hebben de huurders geweigerd in te gaan op voorstellen voor een bezichtiging en laten mijn ouders en de potentiële kopers niet toe. Zij eisen zelfs dat er een makelaar in de hand wordt genomen door mijn ouders.
Als ik het juist heb, zijn de huurders volgens art 7:223 bw, mijn ouders met kijkers toe te laten, in redelijk overleg uiteraard. En daar ligt het probleem niet, want mijn ouders willen dit juist in goed overleg plannen.
Wat kan er gedaan worden om alsnog met de potentiële kopers naar binnen te kunnen?

De huurder is in beginsel gehouden om u en de koper toegang te verlenen tot bezichtiging. Dit moet blijken uit de huurovereenkomst, maar de wet is daar ook duidelijk over. De vraag is hierbij of de huurder huurbescherming geniet of niet i.v.m. de opzegging. Als er door u is opgezegd dan is het maar de vraag of dit is toegestaan volgens de overeenkomst.

Beoordeel dit antwoord:

De huurders zijn verplicht om mee te werken aan bezichtigingen van de woning. Dit moet uiteraard wel in goed overleg gebeuren. Nu zij dit niet doen, is het verstandig om hen daartoe schriftelijk te sommeren. Indien zij dan geen gehoor geven aan die sommatie dan kunt u dit in rechte afdwingen. U kunt ook voor een ontruiming van het gehuurde kiezen. Aangezien er sprake is van een huurachterstand van drie maanden kunt u de kort gedingrechter vragen om het gehuurde te mogen ontruimen. Hiermee komt in feite een einde aan de huurovereenkomst en krijgt het gehuurde leeg, zodat de bezichtigingen ongestoord plaats kunnen vinden. Ik ben gespecialiseerd in huurrecht en kan u desgewenst hiermee helpen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag