Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Wij wonen 2 jaar in de middelste woning van een rijtje van drie. Toen wij het kochten had de dakgoot een regenpijp bij de linker en een bij de rechterburen, beide vlak bij onze erfgrens. Zelf hebben wij dus geen eigen regenpijp. Nu hebben de buren vorig jaar een terrasoverkapping gemaakt (deels op de erfgrens) en daarvoor de regenpijp aan hun kant weggehaald. Dit maakte dat ons water aan hun kant een langere weg moest afleggen, maar dat ging goed. Nu willen ze echter hun dakgoot afsluiten van de onze, wat betekent dat onze afwatering nog alleen via de regenpijp van de andere buren mogelijk is. Volgens de loodgieter heeft die niet voldoende capaciteit daarvoor. In onze eigendomsakte staan geen afspraken over erfdienstbaarheid. Vraag; Mocht onze buurman die regenpijp wel weghalen en onze dakgoot nu (laten) splitsen, en mijn gedeelte dus isoleren zonder afvoer? Zo nee, wat kan ik hier tegen doen?

Boek 5 artikel 39 zegt hierover het volgende ;

De eigenaar van een erf mag niet in een mate of op een wijze die volgens artikel 162 van Boek 6 onrechtmatig is, aan eigenaars van andere erven hinder toebrengen door wijziging te brengen in de loop, hoeveelheid of hoedanigheid van over zijn erf stromend water of van het grondwater, dan wel door gebruik van water dat zich op zijn erf bevindt en in open gemeenschap staat met het water op eens anders erf.

Wat uw buurman doet mag dus niet als het gevolg is dat aan de andere kant de boel ernstig overstroomt want dat is dan een onrechtmatige daad.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag