Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Hallo,

Na onze scheiding 9 jaar geleden wil 1 van mijn kinderen nu vaker bij mij zijn (vader). Op dit moment komen de kinderen om het weekend.
Mijn zoon (12 jaar) wil graag om de week een hele week bij mij zijn maar hoe werkt dit qua alimentatie dan? Ik betaal nu voor beide kinderen alimentatie maar is het zo dat wanneer mijn zoon dus vaker gaat komen dat ik dan geen of minder alimentatie voor hem ga betalen?

Als uw zoon daadwerkelijk meer bij u komt wonen kan dat van invloed zijn op de door u te betalen kinderalimentatie. Alimentatie wordt immers mede vastgesteld aan de hand van de zorgverdeling. Uw ex-partner heeft immers minder kosten aan uw zoon en u hebt meer kosten aan hem. Dit is een zogeheten wijziging van omstandigheden die kan maken dat een wijziging van de kinderalimentatie is geboden. U doet er verstandig aan om, als de zorg/omgangsregeling met uw zoon daadwerkelijk vorm krijgt zoals door hem (en u) gewenst, in overleg met uw ex-partner de kinderalimentatie opnieuw te laten berekenen om te kijken of de kinderalimentatie daadwerkelijk gewijzigd moet worden. U moet er daarbij rekening mee houden dat er ook nog andere omstandigheden zijn die een rol spelen. Zo kan bijvoorbeeld het inkomen van u of uw ex-partner in de afgelopen negen jaar flink gewijzigd zijn. Wellicht heeft een van u beiden bij een andere partner ook een kind/kinderen gekregen of is een van u beiden stiefouder geworden enz. Voor het laten maken van een herberekening adviseer ik u u te wenden tot een advocaat die gespecialiseerd is in het personen- en familierecht.

Beoordeel dit antwoord:

Dit kan inderdaad betekenen dat de alimentatie herzien moet worden omdat er meer zorg in natura gegeven wordt. Sowieso kan het goed zijn de alimentatie onder de loep te nemen nu de regels de afgelopen jaren nogal zijn veranderd. Wel moet er met de andere ouder overeenstemming zijn over uitbreiding van de zorgregeling. Voor bijstand kunt u met mij contact opnemen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor de reactie, ik vraag mij nog wel af of ik dit ook in overleg met mijn ex partner kan overleggen zonder dat alles opnieuw berekend moet worden?


Dit kan altijd. Echter, het kan goed zijn dat u door de gewijzigde regelgeving dan wellicht te veel gaat betalen, althans meer dan zou hoeven volgens de wettelijke maatstaven. En om er dan later nog om terug te komen is lastiger. Een nieuwe berekening wordt dus wel aanbevolen.

Beoordeel dit antwoord:

Natuurlijk kunt in overleg met uw ex-partner tot een oplossing komen, maar dat kan een moeilijk begaanbaar pad worden als uw beider ideeën over wat redelijk is uit elkaar liggen. Als dat niet het geval is, en u komt gezamenlijk tot overeenstemming adviseer ik u deze overeenstemming wel schriftelijk vast te leggen, zodat er later geen gedoe komt over wat u gezamenlijk als nieuwe zorgregeling en alimentatie hebt afgesproken. U moet beiden wel beseffen dat in geval u een nieuwe afspraak maakt deze niet afgedwongen kan worden zolang de afspraak niet is bekrachtigd door de rechtbank of is opgenomen in een notariële akte. Dat zou een reden kunnen zijn om u toch te laten adviseren door een advocaat.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag