Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Onze nieuwe bovenburen willen een dakterras aanleggen op het dak vd VVE. Op zich heeft de VVE daar geen bezwaar tegen (zij wonen er zelf direct onder), maar we gaan het dak nu wel eerder bekleden dan nodig. Het bitumen dak ligt nu 17jr, de ene dakdekker zegt dat bitumen 15 jr meegaan, de andere zegt 20jr. en bij goed onderhoud wel 25/30 jr. Een bouwkundige zegt dat het dak tussen nu en 5 jr moet worden vervangen. Omdat de offerte vd dakterras- bouwer niet al te hoog is (hij haalt zijn winst uit de bouw vd terras:) hebben wij besloten het dan nu te laten doen.

Een VVE beheerder raadde ons af om hen hiervoor een compensatie te vragen (dan kunnen ze zich gaan beroepen op zaken), maar voor de overige VVE leden voelt het toch een beetje eenzijdig. Wij bekleden het dak eerder (niemand weet nu natuurlijk hoeveel eerder, maar laten we vh rapport vd bouwkundige uitgaan) en wij laten een gebruikersverklaring bij een VVE beheerder opstellen. Zij geven echter aan dat we geen huur voor gebruik v dit dakterras mogen vragen (recht v opstal), maar hoe kunnen we er nu voor zorgen dat de rest vd VVE er toch niet bij inschiet?

Even voor de goede orde: wij willen de splitsingsakte niet wijzigen en zijn ok met de gebruikersverklaring (uiteraard betaald door de nieuwe buren), maar makelaars geven weer aan dat hun huis veel meer waard wordt en ze daarvoor een storting in de VVE pot moeten doen. Maar hoeveel dan?

Wij hopen dat u ons hierin kunt adviseren. BVD

Dit kan alleen maar op een goede manier, zowel voor de nieuwe buren als voor de overige leden van de VvE, geregeld worden door het wijzigen van de splitsing. Een recht van opstal is niet mogelijk op gemeenschappelijk dak en voor een exclusief gebruiksrecht kan geen vergoeding gevraagd worden. De koper zal als de splitsing niet wordt gewijzigd de aanleg van terras niet uit hypotheek kunnen financieren en er is inderdaad geen sprake van een waardevermeerdering van zijn woning. Er worden in de praktijk allerlei constructies toegepast om te voorkomen dat de splitsing gewijzigd dient te worden. Vroeg of laat geven deze constructies altijd problemen, scrollt u maar eens door de vragen op dit gebied op dit forum. Juist ter voorkoming van deze problemen is de wet duidelijk: de splitsing dient in overeenstemming te zijn met de feitelijke situatie. In de akte van wijziging splitsing kunnen regels worden opgenomen omtrent het onderhoud en het gebruik van het terras en het onderliggende dak.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag