Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Ik heb een vraag voor een goede vriendin van ons. Haar vriend is onlangs bij haar weg gegaan en eist nu een flink bedrag van haar vanwege de overwaarde van hun huis. De situatie is als volgt: in 2009 is haar moeder gestorven, haar vader was in 2001 al gestorven. Voor haar overlijden zijn zij en haar vriend bij haar moeder ingetrokken om haar te verzorgen en na het overlijden zijn zij er blijven wonen. In 2011 hebben zij het huis gekocht van de erfgenamen en haar erfdeel (60.000) is in het huis gestoken, Daarnaast hebben ze een gezamenlijke hypotheek afgesloten ook om nog wat te verbouwen.
Moeder had een uitsluitingsclausule in haar testament staan en zij hebben bij de koop ook een samenlevingscontract getekend waar in staat dat de overwaarde van het huis bij een eventuele scheiding door twee gedeeld wordt.
In 2016 hebben ze het huis verkocht en zijn gaan huren met de bedoeling een ander huis te gaan kopen, de overwaarde (25.000) hebben ze op een spaarrekening gezet. Begin 2017 is haar vriend vertrokken en nu eist hij de helft van dat geld op. Is dit echter niet (een gedeelte van) haar erfenis waar zij volledig recht op heeft?

Uw veronderstelling in de laatste zin van uw vraag zou wel eens juist kunnen zijn. Maar het is nodig om de stukken in te zien, testament en samenlevingsovereenkomst, om te zien hoe de afspraken zijn geformuleerd. De uitsluitingsclausule geeft wel een sterke uitgangspositie voor uw vriendin.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag