Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik heb nĂ¡ 4 maanden werkzoekend te zijn geweest een nieuwe baan gevonden. Het gaat om een baan als zorgbemiddelaar binnen een kleinschalig bedrijfje dat bemiddelt tussen zorgvraag een zelfstandige zorgverleners (ZZP'ers). In eerste instantie krijg ik een contract voor 6 maanden. Hierin is het volgende Concurrentiebeding opgenomen:
1. Het is Werknemer verboden om tijdens de duur van deze arbeidsovereenkomst en gedurende een periode van 24 maanden na het eindigen daarvan, ongeacht de wijze waarop deze arbeidsovereenkomst eindigt, direct noch indirect de werkgever concurrentie aan te doen op enigerlei wijze tegen betaling of om niet.
2. Van directe danwel indirecte concurrentie zoals bedoeld in het voorgaande lid is in ieder geval sprake als Werknemer in een straal van 50 km gerekend vanaf Werkgevers vestigingen op enigerlei wijze werkzaam is (zoals, maar niet beperkt tot krachtens arbeidsovereenkomst of als zelfstandige) en/of anderszins (financieel) betrokken is bij:
a. een onderneming gelijk, gelijksoortig of aanverwant aan die van Werkgever;
en/of
b. waarin diensten worden verleend zoals die door werkgever worden verleend.
3. De voorgaande leden zijn van toepassing, tenzij Werkgever voorafgaande en schriftelijke toestemming heeft verleend aan Werknemer. Aan deze toestemming kan Werkgever voorwaarden verbinden.

Volgens mij mag er geen concurrentiebeding worden opgenomen in een ao van bepaalde tijd. Verder is het een zeer 'fors' concureentiebeding: 24 maanden, en 50 km rondom de diverse vestigingen van Breda, Tilburg, Eindhoven tot Den Bosch.
Hoe zit dit nu eigenlijk?

Nee, dit mag inderdaad zo niet. In een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd mag alleen bij een omschreven zwaarwegend bedrijfsbelang een concurrentiebeding worden opgenomen en dat is hier niet het geval. Bovendien zou het concurrentiebeding, indien het wel geldig zou zijn, waarschijnlijk te zwaar worden bevonden. Indien u de arbeidsovereenkomst tekent is het concurrentiebeding niet geldig.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank voor uw antwoord!



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag