Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Wij huren een bovenwoning van een winkel.
De huurprijs zonder extra's is € 650,- . Het contract wat wij in 2013 kregen is nooit verlengd, dus in principe voor onbepaalde tijd (?)
Mag onze verhuurder nu met terugwerkende kracht vanaf 1 januari de huur met 2.1 % verhogen?
En waarom wel of niet?
In het huurcontract wordt genoemd:
- 5.1 De huurprijs kan op voorstel van verhuurder voor het eerst per 1 juli 2014 en vervolgens jaarlijks worden gewijzigd met een percentage dat maximaal gelijk is aan het op de ingangsdatum van die wijziging wetelijk toegestane percentage voor woonruimte met een niet-geliberaliseerde huurprijs bij gebrekee waarvan de huurprijsaanpassing plaatsvindt overeenkomstig het gestelde in 5.2.
5.2 Indien het gehuurde zelfstandige woonruimte met een geliberaliseerde huurprijs voor woonruimte betreft, is het onder 5.1 gestelde niet van toepassing. In dat geval wordt de huurprijs voor het eerst per 1 juli 2014 en vervolgens jaarlijks aangepast overeenkomstig het gestelde in 18 van de algemen bepalingen. (Dit betreft 18 van de algemene bepalingen huurovereenkomst woonruimte die op 30 juli 2003 is vastgesteld en op 31 juli 2003 is gedeponeerd)

mvrgr

De huur mag jaarlijks worden verhoogd. Vanaf 1 januari van dit jaar is dit niet toegestaan, omdat weliswaar contractueel vanaf 1 juli 2014 verhoging jaarlijks mogelijk is maar er minimaal 2 maanden van te voren een aanzegging tot huurverhoging dient te zijn. Dit laatste ontbreekt als het goed is. Als u bedoelt huurverhoging vanaf 1 januari 2013 dan is dit niet mogelijk vanwege de onredelijkheid.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Wil dit dan ook zeggen, dat de huurverhoging nu steeds per jaar vanaf 1 juli mogelijk is? Dus dan is de huurverhoging die we pas doorgekregen hebben (mondeling) per juli geldig?


De huurverhogingen hoeven niet steeds op 1 juli te worden doorgevoerd. Wel dient de huurverhoging schriftelijk 2 maanden van te voren te worden aangekondigd, mondeling is niet toegestaan, zodat deze mondelinge verhoging voor u niet geldt.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag