Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Wij hebben een woning per 01-02-2017 gehuurd voor precies 1 jaar. Het betreft dus een tijdelijk huurcontract voor bepaalde tijd. In het contract staat een clausule: Artikel 15
De huurder kan opzeggen vóór het einde van de huurovereenkomst door de opzegtermijn van 3 maanden in acht te nemen. Verhuurder stemt hier mee in.
De verhuurder kan opzeggen vóór het einde van de huurovereenkomst (in geval van verkoop) door de opzegtermijn van 3 maanden in acht te nemen. Huurder stemt hier mee in.

Ik heb de verhuurder voor het tekenen daarover de vraag per email gestuurd:

Bedankt voor het toesturen van het huurcontract. Ik heb een vraag mbt Artikel 15

Bedoel je hiermee, dat de huur minimaal 1 jaar is, en bij eventuele verkoop, jullie als verhuurder de huur kunnen opzeggen in de 9e maand. Dat wij uit de woning gaan op 31 januari?

Daarop antwoorde de verhuurder in een email:

Dit is een standaard bepaling die noodzakelijk is. Maar, zoals ik deze week al zei, zijn wij niet van plan om het huis te verkopen.

Het huis stond al 6,5 jaar in de verkoop en ook dezelfde tijd al te huur, ze vroegen een hoog bedrag voor de woning waardoor ze niet gingen verkopen.

Met die reden hebben wij getekend, anders was ik met 2 jonge kinderen niet in deze woning gegaan. Onze nieuwbouwwoning wordt zelf opgeleverd op 31 januari 2018. Nog een keer verhuizen zou ik nooit gedaan hebben. Ik heb hier te goeder trouw gehandeld. En ging er ook van uit, dat mijn vraag en interpretatie van artikel 15 juist was door gezien de reactie van de verhuurder.

Nu komt de verhuurder gisterenavond aanzetten dat hij een koper heeft, en vandaag wil komen kijken. Ik heb aangegeven dat ik verbaasd ben over de gang van zaken. Ik ben bereid de deur te openen voor de makelaar, aangezien ik dit ook verplicht ben, maar ik heb een afspraak gemaakt om uit de woning te vertrekken op 31 januari 2018 zoals afgesproken. De verhuurder gaf aan dat wij, bij een akkoord met de kopers, over 3 maanden uit de woning moeten.

Wat zijn mijn rechten? Moet ik nu voor 6 maanden een andere woning gaan zoeken. Een woning voor maximaal een jaar was al haast onmogelijk...

Alvast dank voor jullie reactie.

Indien verhuurd op grond van een Leegstandvergunning mag de verhuurder om die reden, dus binnen de huurperiode het contract opzeggen, daar is die wet voor. Echter u hebt wel recht om minimaal zes maanden te mogen wonen op basis van de Leegstandwet. Is er een ander huurcontract overeengekomen, een van bepaalde tijd, dan mag er niet om die reden worden opgezegd, maar pas tegen het einde van de maximale huurperiode.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hoi Monique,

dank voor je snelle reactie. Ik heb het huurcontract bekeken, maar er staat nergens beschreven dat het contract op basis van de leegstandswet is. Daarnaast bemerk ik dat de verhuurder 5 jaar al de woning verhuurd. Hoe kan ik terughalen of ik een woning volgens de leegstandswet huur of niet? Ik zie het namelijk nergens in terug.


Nou, dan is dit een gewoon huurcontract van bepaalde tijd welke in beginsel niet opzegbaar tussentijds, pas voor het einde van de termijn van een jaar met inachtneming van drie maanden opzegtermijn. U mag blijven wonen dan.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag