Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Beste,

Ik heb een vraag. Wij zijn voormalige agrariërs en wonen nog steeds op dezelfde locatie. Zijn al enige jaren gestopt met het bedrijf. Nu willen we bestemming agrarisch wijzigen naar woonbestemming. Voormalige stallen zijn inmiddels afgebroken. De gemeente wil hier vooralsnog niet aan meewerken. Een reden is doordat we wonen in een voormalig LOG gebied (landbouwontwikkelingsgebied). Ook hebben we bij een adviesbureau een rapport geur omgekeerde werking laten maken die volgens het huidige beleid van de gemeente positief is In dit rapport kwam ook naar boven dat het naastgelegen agrarisch bedrijf niet wordt belemmerd. Onderlinge verstandhouding met de buren is goed. Nu zegt de gemeente dat ze het huidige geurbeleid wil herzien en daardoor niet aan ons verzoek kan voldoen. Heeft u nog ideeën/ tips wat we kunnen ondernemen om dit probleem op te lossen. Wij hebben het gevoel dat de gemeente maar wat doet. Ik hoor het graag van u! Alvast bedankt voor de moeite. m.vr.gr.

Het geurbeleid: wil de gemeente dat in uw voor of nadeel herzien? Achterliggende gedachten is dan toch dat het gebied nog steeds in landbouwontwikkeling is en wellicht de geurhinder -normering wellicht vergroot zal gaan worden?

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

De gemeente wil het in ons nadeel herzien.
De reden is een recent rapport 23-03-2015 van de GGD (ook alweer 2 jaar geleden).
Ze willen een nieuw geurbeleid gaan opstellen naar aanleiding van dit recente rapport.
Kan dit zomaar ???????


Ja maar de afwijking kan reden zijn om u te compenseren maar alleen als er sprake is van een opgewekt vertrouwen ( dan moet er sprake zijn van een toezegging van een ambtenaar met zeggenschapsbevoegdheid aan u dat uw plannen in de toekomstplannen van de gemeente passen, of dat u uw gang mag gaan , stelselmatig niet handhaven en bagatel. In ieder geval zal het bovenstaande niet snel spelen.

Beoordeel dit antwoord:

Er is veel te doen over het geven van een woonbestemming aan voormalige agrarische plattelands woningen. Er leek een goede regeling te zijn via de Wet Plattelandswoning, maar als gevolg van uitspraken van de Raad van State is juist op het punt geurhinder, deze wet veel minder bruikbaar geworden.
Uit uw vraagstelling maak ik op dat op basis van de huidige geurregeling, de agrarische bestemming zou kunnen worden gewijzigd naar wonen (geen belemmering voor naastgelegen bedrijf), maar dat toekomstige ontwikkelingen (nieuw geurbeleid?) hieraan in de weg zou staan. Ook schrijft u dat sprake is van een voormalig landbouwontwikkelingsgebied. Het lijkt mij dat beide kwesties strijdig met elkaar zijn. Het lijkt er op dat de gemeente mogelijk wel kan meewerken, maar dit niet wil.
Ik maak uit uw vraagstelling niet op dat u reeds een omgevingsvergunning heeft gevraagd voor de omzetting van het agrarische gebruik naar woonbestemming. Zolang u een dergelijke vergunning niet hebt aangevraagd, zijn er geen juridische mogelijkheden om effectief uit uw impasse te komen en kunt u aan het lijntje worden gehouden. Als u wel een vergunning aanvraagt moet de gemeente een standpunt innemen dat u zonodig door de rechter kunt laten toetsen als de gemeente weigert om mee te werken.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag