Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


kan een belgische bank waar ik in 2007 een rekening heb geopend,en blijkbaar nog een negatief saldo vertoont, mij nu nog in NL dagvaarden waarbij de verjaring niet is gestuit tot dusver ? ik heb afgelopen week een brief ontvangen van een NL incassoburo dat ik ben verplicht hoofdsom en rente te voldoen. graag uw reacxtie waarvoor dank!

Dat is inderdaad mogelijk. Als er sprake is van verjaring zonder stuiting van de vordering dan is de kans klein dat de bank recht heeft op de vordering. U kunt zich beroepen op verjaring door dit te melden aan het incassobureau. Mocht u er samen niet uitkomen of voor meer hulp kunt u mij een privebericht sturen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

dank voor uw reactie. echter de verjaringstrermijn in belgie zou 10 jr zijn en hier maar 5 jr. dus kan of dient een rechter hier zich te houden aan belgisch recht dus de vordering toewijzen ? alvast dank weer.


De verjaringstermijn op de hoofdsom op de rekening bedraagt 10 jaar en voor debetrente op de rekening 5 jaar. De rechter zal zich aan het Belgisch recht houden en dus in beginsel deels de vordering toewijzen vanwege de verjaring.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

geachte, op grond van welk wetsartikel dient een nederlandse rechter zich dan te houden aan belgisch recht ? zou ik in belgie worden gedagvaard kan ik mij dat voorstellen, maar een rechter hier ten lande ? m.a.w. als ik in spanje een verkeersovertreding bega waarvoor daar 1 jaar staat om maar iets te noemen, en ik word hier gedagvaard waarvoor voor het zelfde feit hier in nederland 3 maanden staat, moet de rechter hier dus mij veroordelen tot de in spanje geldende strafmaat ? komt bij mij heel vreemd over, een rechter die geen zeggenschap meer heeft over de binnenlandse wetgeving. wilt u svp hierop reageren, waarvoor mijn dank !


Meestal is in de overeenkomst bepaald welk recht van toepassing is, maar op grond van uw informatie zal hoogstwaarschijnlijk het Belgisch recht van toepassing zijn. U kunt in NL worden gedagvaard waarbij het Belgisch recht van toepassing is en u zich dus voor de Belgische rechter moeten verantwoorden.
Het strafrecht wijkt hier van af en komt in het kort erop neer dat het recht van het land van toepassing is waar de overtreding is begaan.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag