Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Goedemiddag!

Mijn vriend en ik gaan dit jaar trouwen. Hij heeft twee kinderen uit zijn eerste huwelijk, voor wie hij aan zijn ex kinderalimentatie betaalt. De kinderen wonen bij zijn ex; mijn vriend heeft een standaard omgangsregeling en de kinderen zijn twee weekends per maand en de helft van de schoolvakanties bij ons. Zijn ex heeft al een jaar of vijf een nieuwe partner met wie zij samenwoont (niet getrouwd) en heeft met die nieuwe partner samen een kind. De relatie tussen mijn vriend en zijn ex is niet goed. Onze relatie met de kinderen gelukkig wel. Mijn salaris is hoger dan dat van mijn vriend en wij wonen al ruim twee-en-een-half jaar samen. Met ons trouwen verandert er in onze financiƫle situatie dus in principe niet veel.

Ik heb een aantal vragen met betrekking op deze situatie en ons trouwen:

- Word ik, wanneer ik met mijn vriend trouw, onderhoudsplichtig voor zijn kinderen?
- Moet ik meebetalen aan de kinderalimentatie voor zijn kinderen?
- Kan de moeder op enigerlei wijze aanspraak maken op mijn inkomen?
- In het verlengde hiervan: is het verstandig om vanwege bovenstaande huwelijkse voorwaarden op te laten stellen?
- Zijn er andere zaken waarmee wij rekening moeten houden in onze situatie?

Alvast heel hartelijk dank voor uw reactie.

Aangezien de kinderen niet bij jullie wonen, wordt u niet onderhoudsplichtig en hoeft u geen kinderalimentatie te gaan betalen. Als er een achterstand ontstaat dan kan u wel met uw vermogen mede aansprakelijk zijn als u in gemeenschap van goederen huwt. Maar zelf wordt u niet onderhoudsplichtig jegens de moeder. Bij de berekening van kinderalimentatie worden de woonlasten van uw partner forfaitair berekend. er zijn rechters die rekenen met de werkelijke woonlasten als deze in werkelijkheid lager zijn, bijvoorbeeld door een gemeenschappelijke huishouding. Indirect kan het samenwonen/huwen dus wel gevolg hebben voor de hoogte van de door uw partner te betalen alimentatie als een herziening aan de orde zou zijn. Als de moeder overigens huwt dan wordt haar nieuwe partner wel onderhoudsplichtig. Voor nader advies kunt u, indien gewenst, contact met mij opnemen.

Beoordeel dit antwoord:

U bent als stiefouder, wat u na huwelijk wordt, onderhoudsplichtig jegens de kinderen die tot uw gezin behoren. Daar kunnen in uw geval dus discussies over worden gevoerd omdat ze weliswaar niet bij u wonen maar wel op frequente basis omgang met hun vader hebben en ook in de vakanties de helft van de tijd bij jullie verblijven. Als de moeder van de kinderen een nieuwe procedure opstart, zou zijn deze stiefouderverplichting kunnen opwerken. U kunt dan stellen dat zij niet tot uw gezin behoren. Verweer heeft zeker kans van slagen, maar valt wel eens in het nadeel uit. Het opstellen van huwelijkse voorwaarden doet aan dit alles niet af.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank voor jullie antwoorden! Ik verbaas me erover dat er discussie zou kunnen zijn over dat ze mogelijk toch bij ons gezin horen volgens de wet, op basis van gemiddeld vier dagen verblijf per maand bij ons en 6 weken vakantie. De kinderen zijn ook niet bij ons ingeschreven. Dan word ik toch in geen geval juridisch stiefouder? Overigens betaal ik met alle liefde mee aan de kosten voor de kinderen wanneer ze bij ons verblijven, maar het lijkt me absurd dat ik een bedrag aan kinderalimentatie per maand aan moeder zou moeten betalen. Het zijn tenslotte niet mijn kinderen. Wordt mijn inkomen meegerekend in het bepalen van de hoogte van de kinderalimentatie na ons trouwen?


Mijns inziens valt in deze situatie niet snel te concluderen dat er sprake is van stiefouderschap en wordt u dus niet onderhoudsplichtig. Uw inkomen telt niet als zodanig mee, maar kan relevant zijn voor de beoordeling van de woonlasten van uw partner.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hartelijk dank! Speurwerk op allerhande juridische websites en advocatensites brengt mij tot dezelfde conclusie. Ik ben enigszins gerustgesteld. Ik zou het bijzonder onprettig vinden om met een brief van de advocaat van biomoeder te worden geconfronteerd, zodra straks onze handtekeningen onder de huwelijksakte staan. ;)

Ik las trouwens dat er een nieuwe wet in de maak is die mogelijk de positie van stiefouders verandert, in die zin dat ze in geen geval financieel verantwoordelijk zijn voor stiefkinderen, maar dat slechts de biologische ouders (of adoptieouders) dat zijn? Klopt dat en is daar al zicht op?


Er is nog weinig zicht op de uiteindelijke wetgeving. Een eerder wetsvoorstel is inmiddels al grondig herzien en ligt in de Tweede Kamer. In het algemeen kan een wetgevingsproces veel tijd in beslag nemen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag