Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Kan een gemeente dwangsommen opleggen als ik een aantal prive auto's (geschorst) parkeer op een eigen prive terrein? Wij zijn daar eigenaar van, (zakelijk) maar wonen er niet. De woning verhuurd aan derden, die er volgens de gemeente wel mogen parkeren. Volgens onze gemeente werd het anders als wij er zelf zouden wonen. Alle door ons geparkeerde auto's stonden niet te koop. Maar omdat wij in de vof zitten werden deze auto's gezien als zakelijk gerelateerd. En volgens onze gemeente kon ik als partikulier niet meer als een auto prive hebben. Waar staat dat geregeld in de wet? Mag ik niet als garage houder een aantal auto's prive als hobby hebben? Komt ook bij dat mijn zoon er een paar had staan, en deze is wel bij ons in loondienst, maar er word gewoon op papier gesteld dat hij de vof zit. En er is geen praten aan om het uit te leggen. Ik heb inmiddels € 20.000.-- boete aan dwangsommen. Deze wil men nu gaan incaseren. Heeft iemand hier een goede raad voor?

Het terrein waarop u uw auto's heeft gestald zal (volgens het bestemmingsplan) onderdeel uitmaken van de ter plaatse geldende woonbestemming. Als gevolg hiervan moet het gebruik van het terrein dienen ten behoeve van de woning/woonbestemming. Omdat het terrein door u en niet door de huurders van uw woning (ten behoeve van de woonbestemming wordt gebruikt), handelt u in strijd met de bestemmingsplanvoorschriften en kan de gemeente u dwangsommen opleggen als u de auto's niet weghaalt.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Goede morgen. Bedankt voor u reactie. De auto's zijn inmiddels allang weg. Dus als ik u goed begrijp en ik zet mijn prive auto's op naam van de huurder is het probleem over. Maar ik kan nog steeds niet begrijpen dat ik mijn prive auto daar niet neer mag zetten. Immers ik mag mijn eigen auto overal parkeren waar dat kan en mag, behalve op ons eigen terrein. Vreemd.


Klopt, als de auto's op naam van de huurder / bewoner stonden, dan zou het voor de gemeente lastiger zijn om actie te ondernemen, omdat dan de gemeente via een andere weg zou moeten aantonen dat het gebruik van het terrein niet dienstig is aan de woonbestemming.
En inderdaad, bij een strikte uitleg van de regels van het bestemmingsplan mag u uw eigen auto niet parkeren op uw eigen terrein, als dat terrein hoort bij de door u verhuurde woning. Het gebruik van het terrein moet dan dienen ter realisering van de woonbestemming.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag