Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Ik ben recent gescheiden van mijn vrouw (inschrijving op 01-12-2016). We hebben samen een koophuis, waarbij de intentie was dat ik dat huis in mijn eentje over zou nemen. Sinds 1 oktober van het vorig jaar heb ik dan ook alle financiële verplichtingen die daar bij horen overgenomen, de hypotheek, de verzekeringen, gas, water en licht, onderhoud, gemeentelijke belastingen. Ook heb ik alle lopende schulden (belasting, doorlopend krediet) op mij genomen.
We hebben gekozen voor het co-ouderschap van onze twee kinderen (15 en 13), waarbij ik maandelijks €200 kinderalimentatie betaal. Daarnaast betaal ik ook in mijn eentje alle rekeningen voor onze kinderen zoals schoolgeld en de orthodontist, hoewel de afspraak was dat die kosten naar rato verdeeld zouden worden.
Mijn ex heeft wel afgezien van partneralimentatie.
Momenteel wonen we nog steeds samen in het huis, maar mijn ex draagt hoegenaamd niets bij, op af en toe boodschappen doen na. Ik ben er vrij snel achter gekomen dat het voor mij niet mogelijk zou zijn om de woning alleen te bekostigen, dus heb ik mijn ex voorgesteld om de woning per direct te verkopen. Initieel ging ze daar in mee, en eind december hebben we een oriënterend gesprek gehad met een makelaar. Al snel daarna heeft mijn ex te kennen gegeven niet te willen meewerken aan de verkoop, zo lang zij voor zichzelf geen nieuwe woning heeft. Ik pas er echter voor om nog langer ook haar deel te betalen zo lang zij nog in ons huis woont. Mijn ex weigert echter om bij te dragen in de kosten. Daarbij komt nog dat ze sinds augustus vorig jaar een andere relatie is begonnen. Ik weet nu niet wat ik moet en kan doen. Wat is uw advies?

U zou een procedure kunnen beginnen om de gemaakte afspraken open te breken, maar u zou ook een procedure kunnen beginnen om te bewerkstelligen dat de woning zo snel mogelijk wordt verkocht. U kunt de rechtbank namelijk vragen om vervangende toestemming te verlenen voor de verkoop van de woning. De toestemming van de rechtbank komt dan in de plaats van de instemming van uw ex-partner. Als grondslag voor een dergelijke vordering geldt dat niemand gedwongen kan worden om in een onverdeeldheid te blijven, dat betekent dat uw ex u niet kan dwingen om met haar een gemeenschappelijk goed te bezitten.

In uw geval zitten hier overigens nog wel haken en ogen aan, want als er geen andere woonruimte is, is er wel een probleem, vooral ook voor de kinderen. Daar moet u dus wel rekening mee houden dat daar een regeling voor getroffen moet worden. Dat kan inhouden dat een van u beiden de voormalige echtelijke woning verlaat voor zolang als nodig is. In dat geval moet de betaling van de aan de woning verbonden lasten ook opnieuw worden vastgesteld. Desondanks kan een procedure (zowel wijziging van de afspraken als vervangende toestemming) in dat geval als een goed drukmiddel werken. Indien u wenst, kunt u contact met mij opnemen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag