Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Weledelgestrenge heer, mevrouw,

Mijn ex en ik zijn inmiddels sinds 16-8-16 eindelijk officieel gescheiden, na een 4-jarig periode van scheiding (wij zijn 2 jaar getrouwd geweest). Mijn ex wilde altijd dat onze dochter gaatjes in haar oren zou hebben. Ik heb altijd gezegd, dat zij wat ouder moet zijn, omdat zij zelf ook voor haar oren moet zorgen. Inmiddels is zij bijna 6 en wil heel graag gaatjes. Nu verbiedt mijn ex dit omdat ik op een ander vlak niet met hem mee wil gaan(Namenlijk de schuld van de hypotheek welke hij vorig jaar zonder akkoord van mij verlengd heft met een jaar). Hij verdient al 6 jaar geen inkomen, geen idee waar hij van leeft, betaald geen alimentatie (terwijl hij dit wel zou moeten doen) en heeft zichzelf de afgelopen jaren enorm in de schulden gewerkt en is dus van mening dat ik hier in mee moet gaan betalen. Omdat ik dit niet wil, weigert meneer mee te werken in het verlengen van haar paspoort en heft nu expliciet gemeld dat onze dochter geen toestemming krijgt om gaatjes in haar oren te laten prikken. Moet ik hierom dus de gaatjes laten zitten of mag ik gewoon met haar naar een juwelier om de gaatjes te laten prikken?

Graag verneem ik van u.

Hoewel het niet draait om een kwestie waarover u een gerechtelijke procedure zou kunnen starten toch is het voor de dagelijkse praktijk een belangrijke kwestie. U doet er verstandig aan om de gaatjes niet te laten zetten zonder de toestemming van uw ex-man. U bent beiden gezagdragende ouder en als een van de ouders laat weten niet eens te zijn met een dergelijke handeling moet de andere ouder dan niet doen. Het is verstandiger om de strijd aan te gaan voor waar het werkelijk gaat en dat zo de onderliggende kwesties aangepakt worden. Het lijkt erop dat het goed zou zijn als u gezamenlijk met hulp van een derde, bijvoorbeeld een daarvoor gekwalificeerde mediator, in gesprek gaat om alle punten waar nu (weer) meningsverschillen (over zijn ontstaan) bestaan te bespreken en om te kijken hoe deze opgelost kunnen worden.

Als dat niet lukt of als mediation niet tot de mogelijkheden behoort, zult u voor de kwesties die wel in een gerechtelijke procedure geregeld kunnen worden, bijvoorbeeld de toestemming voor het verlengen van het paspoort (NB! dat is noodzakelijk want verplicht) u tot de rechtbank moeten wenden. Het is dan misschien wel slim om ook de kwestie van de gaatjes aan de orde te stellen. Grote kans dat dan ook besproken wordt en dat de rechtbank wel laat weten wat ze van de opstelling van uw ex-man vindt.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag