Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Mijn buren hebben op een deel van mijn achtertuin een stuk tuin/steeg voor zichzelf ingericht. Hier plaatsen zij hun kliko's en zij gebruiken de grond als toegang tot de openbare weg. Mijn tuin is daarmee 1 meter minder diep, de schutting staat 1 meter voor de erfgrens op mijn perceel volgens de kadastrale afmeting/tekening.

De huizen zijn gebouwd in 1982, ik ben sinds 2005 eigenaar van het huis/perceel. Ik heb mijn buren enige jaren geleden gevraagd naar het ontstaan van de situatie, hierop is verontwaardigd en afhoudend gereageerd, men geeft aan dat de situatie altijd al zo is geweest. Er is geen notariele akte opgemaakt van de situatie.

Nu hebben mijn buren aangegeven de schutting te willen vervangen. Ik heb aangegeven dat ik daar graag aan mee wil werken, maar na het plaatsen van een nieuwe schutting ook gebruik wil maken van het betreffende stuk tuin/steeg om mijn kliko's te plaatsen. Mijn buren hebben aangegeven hier geen toestemming voor te geven en door verjaring eigenaar te zijn geworden van mijn stuk grond. Ik kan niet inschatten of hier sprake is van ter goede/kwade trouw.

Wat als ik het betreffende stuk tuin/steeg betreed? Pleeg ik dan erfvredebreuk?

Mag ik eisen dat ik recht heb op toegang en gebruik van het betreffende stuk tuin/steeg? Zal dat succesvol zijn door een kort geding of kantonrechtersprocedure?

Indien uw buren daadwerkelijk door verjaring eigenaar geworden zijn, dan volstaat een mededeling daarover niet. Zij dienen dit te bewijzen en met de bewijsstukken via een notaris de grond door middel van een verklaring van verjaring bij het kadaster op naam te zetten. Indien er te weinig bewijsstukken zijn en de notaris deze verklaring niet op kan stellen, of indien het kadaster weigert de verklaring te verwerken zullen uw buren via de rechter een verklaring van recht moeten zien te verkrijgen. Zolang dit niet is gebeurd en de grond bij het kadaster nog op uw naam staat, kunt u zich als eigenaar blijven gedragen en kunt u dus gewoon de steeg betreden. Hiervoor is geen kort geding nodig.

Gezien de houding van de buren adviseer ik om de lopende verjaring te stuiten en de in gebruik zijnde grond terug te vorderen. Het is verstandig hiervoor een advocaat of jurist in de arm te nemen, Mogelijk dient voor de teruggave ("revindicatie") een procedure te worden gevoerd. Desgewenst kunt u rechtstreeks contact met mij opnemen.

NB: recent is er een uitspraak van de Hoge Raad geweest waarbij iemand die door verjaring eigenaar was geworden en daarbij niet te goeder trouw was de door verjaring verkregen grond terug diende over te dragen aan de oorspronkelijke eigenaar. Het is dus niet langer zo dat een verjaring welke na 20 jaar heeft plaats gevonden niet meer terug te draaien is.De verwachting is dat deze uitspraak ook tot gevolg zal hebben dat het lastiger gaat worden om een verklaring van recht als hiervoor bedoeld te verkrijgen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag