Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Uit bodemonderzoek dat in opdracht van de gemeente is uitgevoerd blijkt dat ons perceel is verontreinigd met verhoogde concentraties lood, zink en PAK’s. Op het perceel staat een pand met vier appartementen, te weten: 1 benedenwoning en 3 bovenwoningen. Volgens de Acte van Splitsing omvat het ‘appartementsrecht’ van de benedenwoning onder meer het uitsluitend gebruik van de achtertuin en de voortuin. Verder is het Reglement van Splitsing van Eigendom uit 1973 van toepassing.

Mijn vraag is:
Stel dat de gemeente ons verplicht om de vervuilde grond te saneren, komen de kosten dan voor rekening van de eigenaar van de benedenwoning of zijn deze kosten voor de VvE?

De kosten zullen voor de gezamenlijke eigenaren zijn. Het feit dat de woning op de begane grond het recht op het gebruik van de tuinen heeft verandert immers niets aan de eigendomsverhoudingen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank voor uw heldere antwoord.
Wij zullen de gemeente vragen om vanaf nu de correspondentie m.b.t. de vervuiling te richten aan de VvE en niet aan de eigenaar van de benedenwoning.


Reactie van de vraagsteller

Aanvullende vraag
Drie van de vier appartementen zijn door de huidige eigenaren gekocht na 1990. Het vierde appartement is al sinds 1985 in het bezit van dezelfde eigenaar. Deze eigenaar is van mening dat hij niet hoeft bij te dragen aan de sanering van de vervuilde grond omdat hij ten tijde van koop van de bovenwoning niet op de hoogte was (of kon zijn) van de vervuiling. In die tijd was er ook nog geen actieve VvE. Heeft hij een punt?


Het lijkt mij dat ook hiervoor geldt dat dat niets verandert aan de eigendomsverhoudingen binnen de VVE en dat dus ieder gelijkelijk voor de schade opdraait. Wellicht geldt ook voor de andere eigenaren dat zij niet van de vervuiling wisten en konden weten. De vervuiling lijkt immers van voor 1973 te dateren.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag