Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Goedemiddag,

In ons voorlopig koopcontract (wij zijn verkoper) staat 1 ontbindende voorwaarde: mbt bouwtechnische keuring.

Vraag 1: Wanneer is de termijn officieel verstreken waarop uiterlijk ontbonden kan worden door koper?

In het betreffende artikel staat:
“Deze overeenkomst kan door koper ontbonden worden indien uiterlijk op 20 maart 2017 uit een bouwtechnische keuring blijkt dat het bedrag voor het opheffen van direct noodzakelijke herstelkosten niet hoger zijn dan 5000,- euro.

Koper is verplicht om te bedingen dat het resultaat van de keuring door de keurende instantie in een rapportage wordt vastgelegd. Partijen verplichten zich tot medewerking hiertoe. Voor het inroepen van de ontbindende voorwaarde is het gestelde onder artikel 12 van overeenkomstige toepassing.
Waarbij in dit geval onder goed gedocumenteerd moet worden verstaan dat bij de mededeling een kopie van het keuringsrapport moet worden bijgesloten.

In geval de mededeling niet goed gedocumenteerd is, hoeft verkoper geen genoegen te nemen met ontbinding. Tenzij koper aantoont dat het op dat moment niet kunnen overleggen van een keuringsrapport hem niet te verwijten valt. Alsdan blijft koper verplicht om zodra hij hiertoe de mogelijkheid heeft een kopie van het rapport aan verkoper te doen toekomen.

Indien koper kan aantonen dat ondanks voldoende inspanningen zijnerzijds niet tijdig een keuring kan worden uitgevoerd heeft hij het recht om uiterlijk op de datum waarop de bouwtechnische keuring uitgevoerd diende te zijn, de overeenkomst te ontbinden.”


Verder zijn er geen andere ontbindende voorwaarden.

Nu gaan wij ervan uit dat er tot en met uiterlijk 20 maart 2017 (00.00 uur) ontbonden kon worden. En dat het huis nu dus “verkocht” is. Koper heeft nog niet van zich laten horen.

Kan iemand ons informeren of er inderdaad slechts ontbonden kon worden tot en met 20 maart 2017? Dan weten we of we met een gerust hart een bod kunnen doen op een nieuw huis.

Vast hartelijk dank voor uw reactie!

De termijn voor ontbinding is verstreken, maar om te voorkomen dat er nog iets uit de hoge hoed komt zou u aan de koper kunnen berichten dat u niet hebt vernomen en dat de koopovereenkomst nu definitief is geworden. Koper is niet verplicht om u te berichten. Overigens vraag ik me af wie de ontbindende voorwaarde heeft opgesteld. De kwaliteit is matig.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hartelijk dank voor uw antwoord!
Gelukkig is alles in orde, waren de bouwtechnische rapporten goed en wil de koper het huis graag hebben.
Maar ik ben nog steeds wel benieuwd op welke datum de termijn nu precies was verlopen. Aangezien artikel 12 volledig was doorgehaald. En er juist in dat artikel werd gesproken over: "ontbinding dient uiterlijk op de .....werkdag na de datum waarvan de betreffende ontbindende voorwaarde sprake is".
De enige genoemde datum was dus 20 maart....maar deze datum betrof de uiterste datum waarop iets uit het rapport kon blijken.

Een knullig contract, door de makelaar gemaakt via knip en plak, neem ik aan.

Vriendelijke groet



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag