Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Wij zijn voornemens een huis te kopen.
Het perceel moet erfdienstbaarheid verlenen aan andere percelen.
Hiervoor is een akte op gesteld, door de eigenaren van de grenzende percelen. Deze is ondertekend door de toenmalige eigenaar van het perceel.

In de erfdienstbaarheids verklaring is geen enkele restrictie opgenomen. "de gerechtigden tot en gebruikers van het heersend erf mogen de weg gebuirke voor alle voertuigen , waaronder ook landbouw voertuigen."

Nu bestaat de mogelijkheid dat de eigenaren van de aanliggende percelen, dit verkopen voor woningbouw van meerdere woningen.
Is er een mogelijkheid, bij de koop van het perceel, dat het dienend erf bezwaar heeft tegen deze vorm van erfdienstbaarheid.

Dit hangt af van de omstandigheden. Indien er thans slechts enkele gebruikers/eigenaars van de heersende erven zijn en dit er aanzienlijk meer worden door de bouw van de woningen kan er sprake zijn van verzwaring van de erfdienstbaarheid, daar hoeft u geen genoegen mee te nemen maar het kan zijn dat dit de akte die opgesteld is ondervangen is.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor de reactie.
In de akte is dit (gelukkig) niet opgenomen.
Mocht het door gaan, moeten we als nog in gesprek over het overpad.
Op de tekening die bij de akte is bijgevoegd staat het overpad anders aangegeven, dan dat het daadwerkelijk loopt. Wij kunnen mede door uw aanvulling wel leven met de erfdienstbaarheid zoals er nu gebruik van wordt gemaakt. ( dit is een pad wat al 40 jaar wordt gebruikt)
Maar met de arcering, welke de notaris 8 jaar geleden heeft toegevoegd bij de akte, niet.

Toch lijkt dit ons niet het grootste probleem, om te laten herzien. Juist omdat het gearceerde gebied nu niet als pad gebruikt wordt en ook niet begaanbaar is.
Is dit een juiste aanname van ons? En is het voldoende om dit met de notaris te regelen, of zouden we andere stappen moeten (laten) ondernemen? door ons zelf of de erven.


Ik adviseer om in de koopakte op te nemen dat de verkoper voor de levering op eigen kosten zorg draagt voor aanpassing (rectificatie) van de bij de akte behorende tekening welke niet overeenstemt met de feitelijke situatie. Het zal waarschijnlijk geen probleem zijn om dit aan te passen, maar ik ben van mening dat dit iets is wat de verkoper nog moet regelen zodat u niet direct nadat u eigenaar geworden bent discussie hierover hoeft te voeren met de buren.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag