Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Werk en Inkomen.

Mijn werkgever heeft ongeveer 2 jaar geleden besloten om alle bedrijfsinformatie digitaal te versturen naar de werknemers, toen ik aangaf prive geen internet te hebben heeft men zonder enige vorm van overleg besloten mij uit te sluiten van de bovengenoemde informatie. Ik vond dit niet zo'n probleem daar het grotendeels voor mij om irrelevante informatie gaat. Nu heeft men echter besloten dat verlofaanvragen zelf digitaal ingevoerd moeten worden. Ik heb wederom aangegeven zelf niet de middelen te hebben om dit uit te voeren. Kreeg als antwoord dat iedereen in het bezit is van minimaal een smartphone en dat verder geen mogelijkheden beschikbaar worden gesteld. Ik ben overigens wel in het bezit van een gewone telefoon die ik van mijn werkgever 14 jaar geleden heb ontvangen. Mag men mij verplichten tot aankoop van vereiste apparatuur? Ik heb maar een eenvoudige baan waar je geen dure apparatuur verwacht te moeten aanschaffen. De enige oplossing die gegeven werd was om bij familie of buren een smartphone te lenen. Kan dit zomaar en wat kan ik doen?

Als het om de uitvoering van de primaire taken zijn die horen bij uw functie, dan kan uw werkgever verlangen/eisen dat u in het bezit bent van een Smartphone en die ook aanschaft. Net zo iets dat werkgevers kunnen verlangen/eisen dat iemand zijn rijbewijs heeft en zelfs een auto tot zijn of haar beschikking heeft. Uiteraard zijn er bedrijven die deze middelen verschaffen (laptop, smartphone, auto van de zaak, etc), maar zijn veelal de grote bedrijven. Het zou in uw geval wel prettig zijn als de werkgever die Smartphone ter beschikking stelt omdat u anders niet bij belangrijke gegevens komt of niet kunt doorgeven (zoals verlof). De werkgever heeft mogelijk de afweging gemaakt om dit niet te doen (IT afdeling te duur, besparing, ed). Er staat nergens in de wet dat een werkgever op deze wijze niet mag handelen. Ik denk dat er weinig aan te doen is.

Wellicht kunt u een gebruikte Smartphone ergens op de kop tikken. Er zijn vast wel mensen die een ongebruikte hebben liggen. Dan een simkaartje (meestal gratis) met paar euro beltegoed erop zodat het toestel bruikbaar is, en verder gebruik maken van gratis Wifi (dat heb je gelukkig bijna overal). Dit is enige advies dat ik u kan geven.

Beoordeel dit antwoord:

In aanvulling op Deule. Wanneer uw werkgever u verplicht een tablet/smartphone aan te schaffen, dan dient hij daarvoor wel een vergoeding te betalen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag