Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Geachte Rechtswinkel, Ik zou een bedrijfspand willen kopen met bijbehorende bedrijfswoning. Ik ben fulltime in vaste loondienst en heb daarnaast geen eigen bedrijf. Mijn doel is de bedrijfswoning puur voor woondoeleinde te kopen zonder enige vorm van bedrijfsvoering (de gedachte is dat de bedrijfshal bij de aankoop vd bedrijfswoning zit). Het perceel heeft geen bestemmingsplan voor wonen, alleen voor agrarisch houtverwerken. Er zouden wellicht 2 opties van toepassing kunnen zijn: 1 een eigen bedrijfje oprichten of 2 bestemmingsplan wijziging aanvragen.
Tav optie 1, volgens de gemeente enige reden om daar te kunnen wonen is als volgt omschreven "'Een bedrijfswoning is een woning in of bij een bedrijf of instelling bestemd voor (het huishouden van) een persoon wiens huisvesting daar gelet op de bestemming noodzakelijk moet worden geacht."' Stel ik start een eenmanszaak door me alleen in te schrijven bij de KvK, is dat dan voldoende om daar te mogen wonen of moet ik een aantal bedrijfsgebonden opdrachten binnen halen of ander variant?
Nadeel van optie 1 zou nog zijn dat ik overdrachtsbelasting van 6 ipv 2% betaal over de aankoopwaarde.
Voor optie 2 geeft de de gemeente aan dat ze onder een aantal voorwaarden wel willen overwegen om het bestemmingsplan aan te passen naar puur woondoeleinde maar dan moet oa het bedrijfspand geheel afgebroken worden. Ik vraag me af of dat zo wel op die manier geƫist mag worden? Tevens zou die aanvraag zeker een half jaar gaan duren en hoge kosten met zich meebrengen te denken aan 10.000 tot 25.000 Euro. Ik heb begrepen dat er sinds 2010 een kruimelwet in het leven is geroepen tav bedrijfspanden en kantoren en wellicht dat die hier ook van toepassing kan zijn? (daarmee zou het max 8 weken mogen duren en tegen vele lagere kosten).
En tot slot, stel de gemeente heeft bestemminsplan nu omgezet naar woondoeleinde mag de gemeente later dat bestemmingsplan nog weer omzetten in bv natuurgebied zonder woondoeleinde?
Al vast bedankt voor een reactie.

Ik begrijp dat u feitelijk niet van plan bent om het (bedrijfs)pand zelf te gaan gebruiken conform de bestemming "agrarisch houtverwerken". Ieder feitelijk afwijkend gebruik is in strijd met het bestemmingsplan, zodat u dan er rekening mee moet houden dat de gemeente daartegen kan / moet optreden.
De gemeente is niet verplicht om op uw verzoek het bestemmingsplan aan te passen of als die mogelijkheid er is het afwijkend gebruik toe te staan via een omgevingsvergunning.
De "kruimelregeling" waar u op duidt, biedt inderdaad in veel gevallen voor de gemeente wel een bevoegdheid om via een relatief lichte procedure omgevingsvergunningen te verlenen voor bouwen en gebruik in strijd met het bestemmingsplan, maar ook hier geldt dat het om een bevoegdheid van de gemeente gaat en niet om plicht om mee te werken.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank u wel voor de reactie, wellicht is mijn vraagstelling incompleet geweest: als ik puur een eenmanszaak opricht bijv houtverwerking/meubelmakerij en me daarmee inschrijf bij de KvK is dat voldoende om dan wel de woning te mogen bewonen omdat ik een bedrijf heb? (er is een boomkwekerij op het perceel waarvan ik meubels op bestelling zou kunnen gaan maken).
Tevens voor mij nog onduidelijk wanneer de gemeente het bestemmingsplan heeft aangepast zoals benoemd via optie 2, mag de gemeente dat bestemmingsplan op een willekeurig moment weer gaan aanpassen en daarmee de woonbestemming er weer afhalen? Mvrgr.


Het gaat om het daadwerkelijk gebruik dat moet passen binnen de gebruiksbepalingen van het bestemmingsplan. Een enkele KvK inschrijving lijkt mij erg mager. Verder moet u ook rekening houden met het noodzakelijkheidsvereiste:
"'Een bedrijfswoning is een woning in of bij een bedrijf of instelling bestemd voor (het huishouden van) een persoon wiens huisvesting daar gelet op de bestemming noodzakelijk moet worden geacht."' Een zeer beperkte, maar wel passende bedrijfsvoering zal doorgaans een bedrijfswoning niet kunnen rechtvaardigen.

Als bij wijziging van een bestemmingsplan een bestaande bestemming wordt wegbestemd/gewijzigd, dan kan dit leiden tot planschadevergoeding en soms ook tot onteigeningsvergoeding, indien het realiseren van de nieuwe bestemming onverenigbaar is met het voorzetten van de bestaande bestemming. In grote lijnen staat het dus de gemeente vrij om als dat nodig wordt geoordeeld, bestemmingen te wijzigen, maar burgers die hierdoor objectief worden benadeeld, dienen te worden gecompenseerd.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag