Stel vraag

Politie, Justitie

Particulier


Hallo,

Ik had een vraag over een strafbeschikking en of ik daar een strafblad voor krijg en of het zin heeft om in verzet te gaan,

Korte samenvatting van het incident:
bij de bagage controle op vliegveld van Eindhoven werd er in mijn portemonnee een creditcard mes aangetroffen. Ik was helemaal vergeten dat ik het bij me had. En was me überhaupt van geen kwaad bewust, Ik had het ooit eens gekregen als hebbedingetje. Dus geen kwaad in het spel, daarna werd ik meegenomen en werd mij gevraagd of ik bekend was met het fenomeen creditcard mes, natuurlijk wist ik meteen wat ze bedoelden en wilde ik het meteen afgegeven om problemen te voorkomen, Toen werd mij de keus gesteld om direct naar justitie te gaan en het voor te laten komen. Of daar ter plekke het afstaan/schuld bekennen en geldboete betalen. Ook zodat ik mijn vlucht nog kon halen. Natuurlijk koos ik voor de geldboete. Uiteindelijk hoefde ik niet meteen te betalen en zou ik de opgelegde straf/boete thuis gestuurd krijgen.

Nu heb ik dus de strafbeschikking thuis met omschrijving van het strafbaar feit:

Op luchtvaartterrein wapen cat. I (creditcardmes) voorhanden hebben, gepleegd 20 januari 2017 te Eindhoven, gemeente Eindhoven (art 13 lid I Wet wapens en munitie, art 55 lid 3 ahf/ond b Wet wapens en munitie)

en daarna de melding dat de straf hiervoor een geldboete is van 350 euro.

mijn zorg is nu dus, krijg ik hier naast de geldboete ook een strafblad voor.(heb nog geen strafblad en wil dat graag zo houden) Dit is gewoon een domme fout. dus wil weten of ik überhaupt een kans maak om onder strafblad uit te komen als ik in verzet ga.
De geldboete is niet het probleem die wil ik gewoon betalen als het daarmee afgedaan is.

hoop dat iemand mij hier wijzer kan maken.

Een strafbeschikking houdt in principe in dat u vervolgd en veroordeeld bent voor een strafbaar feit (art. 257a Wetboek van Strafvordering). Dit feit wordt dus mogelijk vermeld op het Uittreksel Justitiële Documentatie (oftewel het 'strafblad').

Een strafblad krijgt u sowieso als het gaat om een misdrijf, bij overtredingen hangt het af van de soort overtreding.

In artikel 56 van de Wet Wapens en Munitie staat letterlijk beschreven dat het strafbare feit uit artikel 55 een misdrijf betreft. Hieronder valt dus ook het voorhanden hebben van een Cat. 1 wapen op luchtvaartterrein.

Helaas moet ik hieruit dus concluderen dat u inderdaad een strafblad krijgt.

U kunt in verzet gaan, maar de kans van slagen daarvan is moeilijk in te schatten. Het is in dit geval niet vereist dat er sprake is van opzet. Slechts het 'voorhanden hebben' is voldoende om aan de bepaling te voldoen. Dus uw redenering dat u zich er niet van bewust was zal waarschijnlijk niet voldoende zijn.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag