Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Beste meneer, mevrouw,

Ik heb een vraag over verjaring van gemeentegrond gezien de nieuwe uitspraken van het Hof waarin de gemeente meer bescherming krijgt.
Ik kan aantonen dat ik de grond meer dan 20 jaar bezit (rekening van schuttingen en haag). Eens in de 10 jaar proberen wij de grond te kopen. Hiervan is documentatie beschikbaar, De gemeente is dus op de hoogte van het oneigenlijke gebruik en bezit van haar grond.
Ho groot zijn de kansen als particulier om een verjaringszaak te winnen van de gemeente?
Bij voorbaat dank voor uw antwoord,

Ik vrees dat ik slecht nieuws heb voor u. Omdat u eens in de tien jaar getracht hebt de grond te kopen, hebt u eens in de tien jaar tegen de gemeente gezegd dat u weet dat u geen eigenaar bent maar dat u dat graag wilt worden door het kopen van die grond. U hebt dus eens in de tien jaar de eigendomsrechten van de gemeente erkend.
Om een geslaagd beroep op verjaring te kunnen doen, moet u niet alleen bezit nemen van die grond, hetgeen u hebt gedaan door plaatsing van de schuttingen en haag, maar u moet zich ook volledig gedragen alsof u de eigenaar bent. Eens in de tien jaar hebt u jegens de echte eigenaar zeer duidelijk gemaakt dat u zeker niet de eigenaar bent. U schrijft dat u documentatie hebt van dit tienjaarlijks aanbod. Ik vermoed dat u uw aanbod dus schriftelijk hebt gedaan. Dit heeft tot gevolg dat ook de gemeente kan aantonen dat u tienjaarlijks het eigendomsrecht van de gemeente erkent.
Door uw tienjaarlijks aanbod is de verjaringstermijn telkens gestuit, is dus telkens opnieuw begonnen. Er is dus geen sprake van verjaring.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag