Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Hallo,

Mijn man en zijn ex hebben ooit een huis gekocht. Ten tijde van de scheiding kon zij de restschuld niet betalen en ook de maandelijkse lasten niet waardoor uiteindelijk besloten is om de woning buiten de verdeling te houden en ik uiteindelijk bij hem ben ingetrokken.

In de tussentijd hebben we uiteraard geprobeerd de hypotheek over te nemen maar dit is niet gelukt. Verkopen kan ook niet omdat zij de restschuld niet kan betalen. Ik moet hier dus blijven wonen. Nu willen we graag gaan verbouwen. Het lijkt mij onterecht dat zij uiteindelijk meeprofiteert van een waardestijging door verbouwing. Ze betaald tenslotte al jaren niks meer aan het huis, woont hier niet en ook niet onbelangrijk, het is niet onze keus geweest om hier te blijven, dit was noodgedwongen.

Mijn idee was dan ook om de woning te laten taxeren, die waarde door 2 te delen en zo een 0 punt te hebben. Zowel mijn man als zij hebben dan een restschuld op papier. Uiteraard gaan we die niet direct opeisen, dit wordt pas relevant op een eventueel moment van verkoop. Voordeel voor ons is dan wel dat een eventuele waardestijging bij ons blijft. Overigens is ook een waardedaling een naast voor ons.

Verkopen is voor ons ook een optie maar zijn ex kan nog steeds de restschuld niet betalen.

Ik ben inmiddels wel klaar met de situatie en wil dan ook linksom of rechtsom duidelijkheid. Kan iemand mij vertellen wat een correcte oplossing is en de juiste weg om die oplossing te bereiken. Zijn ex is een lastige vrouw die van ons in elk geval niks aan gaat nemen.

Uiteindelijk is van belang of de bank wil meewerken aan ontslag uit de hoofdelijke aansprakelijkheid van de hypotheeklening. Als dit niet kan, dan is het zaak om afspraken met elkaar over het economisch eigendom van de woning. Dit kan door middel van een onderhandse of notariƫle akte.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Goedemorgen, ik snap ook dat dat met een akte kan. Het gaat erom of wij juridisch gezien een mogelijkheid hebben om een oplossing af te dwingen?

Sorry, ik kan geen reactie meer geven dus hopelijk leest u het zo ook.
Ik snap dat het economisch eigendom niet afgedwongen kan worden. Dat hoeft wat mij betreft ook niet. Het gaat me dus niet om het economisch eigendom. Ik wil alleen een verdeling op papier van de waarde van het huis nu zodat de toekomstige aanpassingen niet in haar voordeel zijn en ik er zelf voordeel van kan hebben. Daarnaast wil ik graag weten of, wanneer er geen splitsing van de schuld komt, of ze verplicht is om bij te dragen aan het groot onderhoud. De maandelijkse lasten betalen wij maar groot onderhoud valt hier niet onder.


Helaas zie ik op dit moment geen mogelijkheid voor het afdwingen van een economische eigendomsoverdracht. De wet regelt dit alleen voor de juridische overdracht. Voor de juridische overdracht geldt dat de ex kan stellen dat ze dan ook van de hypotheekschuld af wil.

Beoordeel dit antwoord:

Zoals uit het bovenstaande blijkt, is er eigenlijk geen juridisch probleem, maar een economisch /financieel probleem. U schrijft over een restschuld, waaruit ik afleid dat de woningschuld hoger is dan de woningwaarde. De woning schuld zal dus moeten worden verlaagd, voordat kan worden verdeeld.

U schijft ook dat u wilt verbouwen en dat u het (begrijpelijk) niet juist vindt dat de ex van uw man zou meeprofiteren van de waardestijging als gevolg van de verbouwing.
Ik begrijp daarom dat het zal gaan om een waardevermeerderende verbouwing welke (dus) de nodige kosten met zich mee zal brengen.
U kunt ook overwegen om de financiele middelen die kennelijk voor de verbouwing wel beschikbaar zijn, te investeren in een verlaging van de woningschuld, waardoor het misschien financieel (en in het verlengde daarvan ook juridisch) mogelijk wordt om de woning op naam van uw man en u te krijgen. Dit zal dan uiteraard (op korte termijn) wel ten koste gaan van uw mogelijkheden om te kunnen verbouwen.....
Verder is het zo dat groot onderhoud en aflossingen op de woningschuld eigenaarslasten zijn, welke dus ook ten laste behoren te komen van de ex van uw man.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hoi, bedankt voor het antwoord. Wanneer we de schuld verlagen is dat nog steeds in haar voordeel.
Wanneer we haar inderdaad mee laten betalen aan groot onderhoud (en dus niet verbouwen), wat zijn dan de mogelijkheden om de kosten op haar te verhalen? En nog een laatste vraag. Wanneer we toch besluiten te verkopen is de helft van de restschuld van ons en de helft van haar. Nu snap ik dat zowel mijn man als zijn ex beide hoofdelijk aansprakelijk zijn voor de volledige schuld maar in hoeverre kunnen we haar verplichten zelf haar deel te voldoen dmv een krediet oid. En wanneer wij haar restschuld betalen, houden wij dan een vordering op haar?
Ik hoor het graag.


Ze kan niet zonder meer worden gedwongen mee te betalen aan groot onderhoud als ze zelf niet wordt betrokken bij de beslissing tot het doen van onderhoud. Het is zaak dit vooraf met haar af te stemmen. Bij verkoop dient er ook sprake te zijn van een gezamenlijk besluit en dan dient een ieder naar rato van eigendom de restschuld te dragen, waarbij diegene die meer dan zijn/haar aandeel betaalt een verhaalsrecht krijgt op de ander.

Beoordeel dit antwoord:

Het groot onderhoud dient dan wel in onderling overleg te geschieden en aantoonbaar noodzakelijk te zijn voor het behoud van de woning. Als de ex niet wil meewerken zal desnoods via de rechter machtiging kunnen worden verkregen, welke machtiging dan gelijk kan dienen om het aandeel van de ex in de kosten te kunnen verhalen.

Als de woning wordt verkocht (wel afstemmen met bank en zo nodig ook hiervoor machtiging bij de rechter vragen) en uw man betaalt de gehele restschuld, dan krijgt hij een vordering op zijn ex ter grootte van haar aandeel in de restschuld. Het is niet mogelijk om de ex te dwingen een krediet te nemen om haar schuldaandeel te kunnen voldoen. Wel kan uw man eventueel op bezittingen, vorderingen en inkomsten van zijn ex beslag leggen als zij niet vrijwillig haar aandeel in de schuld betaalt.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag