Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Goedendag, sinds 1,5 werk ik wegens ziekte mijn volledige arbeidsuren op arbeidstherapeutische basis bij de overheid zonder dat hier een loonwaarde aan hangt.

Klopt het dat werkgever in dit geval mij gewoon als ziek kan beschouwen en ik daarmee geen vakantiedag inlever als ik een dag vrij ben?

Ook wanneer je ziek bent, kun je vakantiedagen opnemen. Het is dus niet zo dat een zieke werknemer bij afwezigheid/vakantie geen vakantiedagen hoeft op te nemen.

Beoordeel dit antwoord:

een zieke werknemer mag op vakantie gaan. Hij hoeft daarvoor geen vakantiedagen op te nemen. Het mag wel, maar hoeft niet. Hierover bestaan diverse rechterlijke uitspraken, o.a. van het Europees Hof

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Oke maar nu heb ik twee hele verschillende reacties. Juist vanwege dit artikel op internet stel ik deze vraag. Het kan zijn dat dit artikel van voor 2012 was, maar dat is mij niet geheel duidelijk.

Zijn wij gerechtigd deze op zijn vakantiedagensaldo in te houden?

Arbeidstherapeutisch werk is geen juridisch principe, dus u kunt de werknemer daarom gewoon als ziek beschouwen tenzij de werknemer (deels) 'op loonwaarde' werkt. De basisregel is dat ziektedagen in principe geen vakantiedagen zijn. Een werknemer die volledig ziek is levert daarom geen vakantierechten in als hij op vakantie gaat. Een werknemer die op arbeidstherapeutische basis werkt zal vaak echter (bijvoorbeeld) halve dagen werken. Doet hij dat 'op loonwaarde', dan verbruikt de werknemer wel vakantierechten als hij op vakantie gaat. Een week vakantie telt dan (net als bij een parttimer) als 2,5 dagen. Werkt de werknemer niet op loonwaarde, dan staat hij nog als volledig ziek te boek en levert hij dus geen vakantiedag in als hij een dag vrij is.

In dit geval werkt de werknemer 100% arbeidstherapeutisch. Hij is dus gedurende de normale tijd op het werk aanwezig. Officieel staat hij echter kennelijk nog steeds als ziek te boek en daarom mag u een opgenomen vakantiedag niet van zijn vakantiedagensaldo aftrekken. Daar staat overigens tegenover dat u in verband met de loondoorbetaling een beduidend zwaardere stem heeft bij het vaststellen van een eventuele vakantie. Zo kunt u – in overleg met de arboarts – weigeren toestemming te geven als u vindt dat de vakantie het herstel van de werknemer belemmert.


Uw citaat is juist! Dat geeft het huidige recht weer. weigeren van vakantie kan inderdaad alleen maar wanneer vakantie het herstel belemmert. Dat mag niet de werkgever beroordelen, maar de arts van de ArboDienst.

Beoordeel dit antwoord:

Beste, het is niet zo dat een werknemer in geval van vakantie zelf kan bepalen of er vakantiedagen worden opgenomen of niet. Juist omdat u arbeidstherapeutische werkzaamheden uitvoert (lees: re-integratieverplichtingen heeft), zou u naar mijn mening vakantiedagen moeten opnemen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag