Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Elders op deze site wordt een vraag beantwoord over het herroepingsrecht bij faillissementsveilingen:

http://www.rechtswinkel.nl/antwoorden/54113/ik-heb-een-vraag-over-herroepingsrecht-ik-wil-een-koop-via-een-online-veilingsite-annuleren.html

Het antwoord stelt dat een online faillissementsveiling als online veiling moet worden beschouwt en nu vroeg ik mij af wat hierbij de achterliggende beargumentatie is (en hoe je dit dus uitlegt aan een veilingsite).

Prevaleert het feit dat de veiling online is boven de uitzondering doordat het een faillissementsveiling is? Of is een faillissementsveiling zoals bedoelt in de wet een variant openbare veiling?

De achterliggende gedachte hierbij is dat de veiling online plaatsvindt zonder dat er sprake is van een fysieke plaats. Met name dit laatste is bepalend of het herroepingsrecht van toepassing is.
Een faillissementsveiling moet worden gezien als een openbare veiling waar partijen tot elkaar komen en daar geldt het herroepingsrecht niet. Het zal duidelijk uit de voorwaarden van de veiling moeten blijken of er sprake is van een online veiling.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank voor je antwoord.

Artikel 230h lid 4 van het Burgerlijk Wetboek Boek 6 stelt: "Deze afdeling is niet van toepassing op zaken die executoriaal worden verkocht."

Als ik het goed begrijp is dit dus niet van toepassing op een online faillissementsveiling?

http://wetten.overheid.nl/jci1.3:c:BWBR0005289&boek=6&titeldeel=5&afdeling=2b&paragraaf=1&artikel=230h&z=2017-03-10&g=2017-03-10


Dat is juist. Executieveilingen vinden veelal fysiek en openbaar plaats en daarom is het herroepingsrecht hier niet van toepassing. Pas als het gaat om online (faillissements)veilingen dan wel. Bij executieveilingen kan wel online het aanbod bekeken worden, maar de daadwerkelijke veiling vindt wel fysiek plaats, waardoor het herroepingsrecht niet van toepassing is.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag