Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Mijn vrouw wil scheiden.
Binnenkort zijn mijn ex 3 jaar van tafel en bed gescheiden. Er is in overleg met haar bepaald dat ik in het huis kon blijven wonen. Ik heb in deze veronderstelling de kosten, hypotheeklasten en dergelijke op mij genomen. Sowieso werden alle betalingen, ook tijdens ons huwelijk door mij gedaan. Maar nu er een definitieve scheiding aankomt verandert dat toch? Zij gaat ervanuit dat de afspraken van tafel en bedscheiding hetzelfde zijn voor de a.s. scheiding. De restschuld moet dan toch verdeeld worden? Ik zou het liefst in dit huis blijven wonen. Ik citeer de volgende zinnen vanuit de vaststellingsovereenkomst : Bij verkoop van de woning zal een eventueel tekort of overschot, na aflossing van de op de woning drukkende hypothecaire verplichtingen, uitsluitend ten laste of ten goede van de man komen. Kan dit ontbonden worden bij echtscheiding?

Zonder verdere kennis van de inhoud van de vaststellingsovereenkomst, is uw vraag niet te beantwoorden. Mogelijk dat de overeenkomst kan worden beschouwd als echtscheidingsconvenant en dan geldt de "afspraak" ook bij echtscheiding. Kan echter uit de overeenkomst worden opgemaakt dat deze alleen betrekking heeft op verkoop tijdens de periode van "scheiding van tafel en bed", dan zal deze niet gelden bij echtscheiding.
Verder zou het zo kunnen zijn dat de overeenkomst feitelijk huwelijksvoorwaarden bevat en afspraken over huwelijksvoorwaarden moeten verplicht in notariele vorm worden opgemaakt. Is dit het geval dan kan een beroep worden gedaan op de nietigheid / vernietigbaarheid van dergelijke afspraken.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag