Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Beste,
Wij hebben een huis gekocht waarvan de vorige eigenaar een inrit inreed en deze in rechte lijn gebruikte om naar zijn bedrijf (rechts) te gaan, en links afsloeg om naar zijn huis te gaan via de achterdeur (voordeur bevindt zich aan de straatkant). De inrit zelf ligt op het grondgebied van het bedrijf. De verkoper heeft het bedrijf en zijn huis gesplitst voor verkoop. Wij kochten het bedrijf voor omvorming tot woonst. Om ook zijn huis links te kunnen verkopen heeft hij een erfdienstbaarheid ingesteld voor de inrit zodat potentiele kopers met de auto tot aan de achterdeur kunnen rijden.
Na enige tijd kwamen er buren wonen en gebruikten ze effectief de inrit om tot aan de achterdeur te rijden (1 auto die in een carport geparkeerd staat) Op zich vormde dat geen probleem, tot er een 2 de auto bijkwam, maar ook derden zonder pardon de inrit opreden en er een heuse parking ontstond tijdens feestjes. soms blokkeerden auto's ook de inrit zelf en moest er telkens op aangemaand worden door ons om de auto te verzetten. Ondanks bordjes van private doorgang en enkel toegang voor bevoegden, herhaaldelijke opmerkingen blijven zij hardleers de toegang verlenen tot hun vrienden met de auto. (soms op provocerende wijze halfweg blijven staan).
Mijn vraag is nu of deze erfdienstbaarheid kan opgegeven worden, afgekocht of er een poort of hek kan/mag geplaatst worden. (vrij open te doen of via cijfercombinatie). Dit ook deels naar privacy en veiligheid toe tegen inbraak.

Of bezoekers gebruik mogen maken van de erfdienstbaarheid er geparkeerd mag worden hangt af van de formulering van de erfdienstbaarheid. Opheffing of afkoop is mogelijk met toestemming van de gerechtigde tot het "heersend erf", indien er sprake is van onvoorziene omstandigheden is het ook mogelijk om de rechter te vragen de erfdienstbaarheid op te heffen of te wijzigen. Dit wordt echter niet snel toegepast door de rechter omdat er echt sprake moet zijn van gewijzigde omstandigheden waarbij in redelijkheid niet van de gerechtigde tot het dienend erf verlangd mag worden dat de erfdienstbaarheid ongewijzigd voort blijft bestaan. U heeft wel het recht om een hek te plaatsen, mits de buren beschikken over de sleutel of de cijfercombinatie.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag