Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Van de week heb ik als automobilist een kleine aanrijding gehad met een fietser (meisje van onder de 14 jaar) Zij had moeten stoppen bij een overgang maar is tussen stilstaande auto's de weg op gefietst. Heb kunnen remmen en haar bagagedrager geraakt. De gastouder fietste erachter en zag het gebeuren.
Nu begreep ik dat volgens de wet van de zwakkere verkeersdeelnemer (kind) de automobilist 100% aansprakelijk is. (Haar bril is beschadigd door de val) Hoe zit het met mijn lakschade aan de voorbumper? Kan ik dit ook via de verzekering opgeven? (Aansprakelijkheid? Ouders/ gastouder?) Of heb ik gezien de 100% aansprakelijkheid volgens de wet nergens recht op?

Het is juist dat bij een aanrijding met een fietser onder de 14 jaar u volledig aansprakelijk bent voor de schade van de fietser, tenzij er sprake is van overmacht hoewel dit lastig is aan te tonen. Er is namelijk sprake van risicoaansprakelijkheid bij u. Uw eigen schade kunt u vergoed krijgen in het geval u all risk verzekerd bent. Ook kunt u in beginsel trachten uw schade te verhalen op de fietser maar dan moet u wel met hele goede bewijzen komen. Maar zoals aangegeven is de fietser jonger dan 14 jaar en zal dit bijna onmogelijk zijn.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag