Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Betreft: korte samenvatting over het functioneren van X
Quote:
X functioneert qua sociale redzaamheid op het niveau van iemand met een matige verstandelijke beperking (19-9-2011: SRZ-totaal = 6, vergelijkbaar met het niveau van een kind van 4 - 6.5 jaar, IQ 36-51) Ze heeft een disharmonisch ontwikkelingsprofiel. Haar taalgebruik en taalgerichtheid is relatief sterk ontwikkeld, haar sociale gerichtheid is sociaal zwak. Mevrouw heeft daarnaast geen inzicht in de waarde van geld. Ze kan niet lezen of schrijven. Ook heeft ze onvoldoende inzicht in de tijd.
Dit alles maakt dat X uitermate kwetsbaar is als het aankomt op het nemen van grote beslissingen op alle levensgebieden, inclusief financiƫle zaken. Om die reden likt het mij raadzaam dat er voor X bewindvoering in gang wordt gezet.
Unquote

VRAAG ; Kan X beschouwd worden als 'Rechts bevoegd' of
'Rechts bekwaam' ?

totdat bewindvoering is ingesteld kunnen de rechtshandelingen vernietigbaar zijn, in beginsel zijn ze wel rechtsgeldig.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hartelijk dank voor uw snelle reactie.
Jarenlang werd X door de leiding van het gezinsvervangend tehuis CORDAAN regelmatig benaderd met het verzoek om te tekenen 'voor akkoord' als forse bedragen van haar rekening afgeschreven dienden te worden ten behoeve van een uitstapje, vakantie of anderszins. X 'tekende' dan met X - het enige woord dat ze ooit met veel moeite heeft geleerd op te schrijven - terwijl ze zich absoluut niet bewust was van de hoogte van de bedragen.
Per 5 december 2016 ben ik benoemd tot bewindvoerder van Bea en behoren deze praktijken tot het verleden. .
Ik vraag mij echter af of de leiding van stichting CORDAAN zich niet schuldig heeft gemaakt aan misbruik van een geestelijk gehandicapte vrouw. Men wist drommels goed dat zij geen benul had van WAT er precies ondertekend diende te worden en zeker niet om welke bedragen het ging.


Ja dat kan, het is een beroep op een geestelijke stoornis of het is bedrog of misbruik van omstandigheden, dwaling, een of meerdere van die gronden. In ieder geval zijn er meer gronden waarop alle gevallen van het tekenen van mevrouw Bea vernietigd zou kunnen worden. Dat moet uitgebreid onderzocht worden. Over het algemeen is de verjaring van bovenstaande gronden 3 jaren nadat deze ontdekt.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag