Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Ik woon en werk in San Diego, maar dat neemt niet weg dat ik mijn nederlandse rijbewijs graag geldig wil houden.

Ik heb dus een aanvraag ingediend om het rijbewijs te verlengen. Daarop kwam een reactie van het RDW dat men ook een kopie van mijn paspoort wilde zien.

Niet iedereeen woonachtig in de V.S. heeft echter een paspoort nodig. Dat heb je alleen nodig als je de grens overgaat. Ter illustratie, voor een ski-vakantie kan ik prima naar Denver, Colorado vliegen. Zou ik naar een tropisch eiland willen, dan kan ik naar Hawaii vliegen of op een cruise gaan. In geen van deze gevallen heb ik een paspoort nodig.

Om mijn paspoort te verlengen zou ik naar San Franciso moeten vliegen. In Los Angeles doet men dat sinds kort niet meer.

Het CBP waarschuwt zelfs tegen het ongebreideld vragen om kopieen van identiteitsbewijzen, en mijns inziens is dat terecht.

Ik heb gezocht in wet- en regelgeving, maar nergens kon ik vinden dat voor het verlengen van een rijbewijs een kopie van een paspoort nodig zou zijn. Misschien is die eis er wel, maar ik heb dat niet kunnen vinden.

Verder zijn er buitenlanders die in Nederland wonen en werken en die een nederlands rijbewijs hebben. Deze groep kan niet eens een kopie van een nederlands paspoort tonen.

De eis van het RDW om een kopie van een paspoort vind ik met dit alles "over the top". Anderzijds is het niet in lijn met wat het CBP predikt.

Kan het RDW in dit geval een kopie van een paspoort eisen?

Volgens art. 113 lid 1 van de Wegenverkeerswet dient de aanvraag van een rijbewijs te geschieden volgens regels die gesteld worden in aparte regelgeving, dat is het Reglement Rijbewijzen.

In art. 33, lid 1, sub b, onder III van het Reglement Rijbewijzen staat dat een niet in Nederland woonachtige aanvrager een fotokopie van een geldig identiteitsbewijs, zoals bedoeld in art. 1 van de Wet op de Identificatieplicht, bij de aanvraag dient te overleggen. Dit is een geldig paspoort of identiteitskaart.

Het is voor personen die in Nederland wonen wél mogelijk om zonder paspoort een rijbewijs te laten verlengen, namelijk door het oude rijbewijs te overleggen. Dat geldt op grond van artikel 33, lid 1, sub b, onder II van het Reglement Rijbewijzen slechts voor de in Nederland woonachtige aanvrager van het rijbewijs.

Het vereiste is dus wettelijk vastgelegd en hierdoor is ook een eventuele inbreuk op uw privacy in beginsel gerechtvaardigd.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor jouw reactie. Ik waardeer de moeite die je genomen hebt.

De Wegenverkeerswet en het Reglement Rijbewijzen had ik gevonden voordat ik mijn reactie plaatste. Mijn excuses dat ik met mijn initiele vraag onvolledig was. Ik zal dit keer vollediger zijn.

Artikel 33

1 Bij de aanvraag van een rijbewijs dienen de volgende bescheiden te worden overgelegd:

a. een volledig ingevuld aanvraagformulier volgens bij ministeriële regeling vastgesteld model;

b.
- I. een op naam van de aanvrager gesteld identiteitsbewijs als bedoeld in artikel 1, eerste lid, onder 1°, 2° of 3°, van de Wet op de identificatieplicht,
- II. een eerder aan de aanvrager afgegeven rijbewijs dat hetzij nog geldig is hetzij zijn geldigheid heeft verloren door het verstrijken van de geldigheidsduur, dan wel
- III. indien de aanvrager niet in Nederland woonachtig is, een fotokopie van een van de onder I genoemde documenten.

Let vooral op de woorden "dan wel" aan het einde van onderdeel II. Onderdeel III is dus geen toegevoegde eis, het is een alternatief voor de onderdelen I en II. Bij de aanvraag had ik echter voldaan aan onderdeel II.

Ik ben het verder niet met je eens als je schrijft "Het vereiste is dus wettelijk vastgelegd". Een reglement zoals het Reglement Rijbewijzen is nu eenmaal geen wet.

Is jouw reactie hiermee hetzelfde?

Alvast bedankt voor jouw reactie.

PS
- Het bovenstaande neemt niet weg dat ik de moeite die je genomen hebt desalniettemin waardeer.
- Mijn initiele reactie had ik geplaatst omdat het RDW mij de genoemde brief had gestuurd waarin zij om een kopie van een paspoort vroegen, iets wat op het aanvraag formulier me geen woord werd genoemd.


Aangezien het mij leuk leek om hier nog maar eens in te duiken heb ik in de wetsgeschiedenis gekeken voor u.

De verplichting tot overlegging van een fotokopie van uw paspoort:

Tot 2004 was het wel degelijk mogelijk om je als niet in Nederland woonachtige Nederlander bij de aanvraag voor verlenging van het rijbewijs te identificeren met een van de documenten uit art. 33 lid 1 sub b onderdeel I of II van het Reglement Rijbewijzen, dus met het identiteitsdocument óf oude rijbewijs. Echter, dit is bij een wijziging van het Reglement in 2004 gewijzigd naar enkel een geldig identiteitsdocument zoals bedoeld onder artikel 33, lid 1 sub b onderdeel I van het Reglement.

Dit met de onderstaande motivering:

Stb. 2004, 483: artikel I, onderdeel J: (hier de link: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stb-2004-483.html)
“De voor niet in Nederland woonachtige aanvragers bestaande mogelijkheid om bij de aanvraag een kopie van een eerder aan hen afgegeven rijbewijs over te leggen, is vervallen in verband met het feit dat een rijbewijs, anders dan een identificatiebewijs als bedoeld onder punt I, geen uitsluitsel geeft over de nationaliteit van de aanvrager. Dit laatste gegeven is noodzakelijk om in het kader van de behandeling van de aanvraag te kunnen bepalen of de aanvrager beschikt over de Nederlandse nationaliteit dan wel de nationaliteit van een andere lidstaat van de Europese Gemeenschap of van een andere Staat die partij is bij de Overeenkomst betreffende de Europese Economische Ruimte (eerste lid, onderdeel b punt IV).”

Onderdeel III ziet dus enkel op de situatie van niet in Nederland wonende Nederlanders en de onderdelen I en II enkel op de wèl in Nederland wonende Nederlanders. De woorden ‘dan wel’ houden hier dus niet een keuzemogelijkheid in, maar een grens tussen deze 2 situaties.

De verwerking van uw persoonsgegevens door de RDW:

Op grond van artikel 8 sub e van de Wet bescherming persoonsgegevens is de verwerking van persoonsgegevens gerechtvaardigd, indien de gegevensverwerking noodzakelijk is voor de goede vervulling van een publiekrechtelijke taak door het desbetreffende bestuursorgaan dan wel het bestuursorgaan waaraan de gegevens worden verstrekt. De RDW is hier – kortgezegd – een bestuursorgaan, omdat zij de aanvraag van rijbewijzen regelen op basis van de wetgeving.

Aangezien in de wetgeving staat dat de RDW een fotokopie van uw paspoort moet vragen, is dit een gerechtvaardigde verwerking van uw persoonsgegevens.

Ik hoop uw vragen nu nog duidelijker beantwoord te hebben.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag