Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik bezit een recreatiewoning op een recreatiepark. De wegen op dit park zijn in bezit van een ondernemer. De VVE van het park betaalt voor het gebruik van die wegen een aanzienlijk bedrag aan erfpacht.
Bovendien is contractueel vastgelegd dat de VVE verantwoordelijk is voor het onderhoud van die wegen, waarvoor de VVE een post op de begroting reserveert.
Deze wegen zijn bovendien openbare weg.
Het lijkt een wurgconstructie, waaruit geen ontsnappen mogelijk is.
Acht u dit een juridisch correcte constructie?
Stel dat de VVE de erfpacht opzegt, wat zijn dan de consequenties?

Heel recht toe recht aan geredeneerd, verliest de VvE (en daarmee u en de andere eigenaren) dan het recht om de grond waarop de wegen liggen, te gebruiken. De vraag is dan uiteraard hoe vervolgens de individuele eigenaren van de recreatiewoningen uitweg zullen kunnen hebben naar de openbare weg, als de eigenaar van de grond waarop nu de wegen liggen, het gebruik van die wegen verbiedt.
Het meest voor de hand liggende lijkt dan, dat de grondeigenaar zal moeten gedogen dat de wegen op het park door de woningeigenaren mogen worden gebruikt om uitweg te nemen naar de openbare weg, maar hij zal hiervoor wel een redelijke vergoeding mogen verlangen. Kortom of opzeggen van de erfpacht uiteindelijk voordelig zal uitpakken is onzeker. Goed overleg met de grondeigenaar om te komen tot een meer evenwichtige regeling lijkt mij vooralsnog verstandiger.
Tot slot wijs ik u nog op de Europese Richtlijn Oneerlijke bedingen. Indien alle woningeigenaren op het park "consument" zijn en de grondeigenaar/ondernemer via algemene voorwaarden de woningeigenaren aan zich heeft gebonden, dan zou deze richtlijn misschien voor u wat kunnen betekenen: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:31993L0013:nl:HTML

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag