Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


6 woningen laten het hemelwater en keukenafvoerwater uitkomen aan de achterkant van hun woningen om vervolgens via een riool onder ons huis te lezen op het gemeenteriool. Er is geen sprake van erfdienstbaarheid of opgenomen mandelige zaken, aangezien dit al in 1916 zo is gebouwd. We hebben echter nu op dat gemeenschappelijke riool een probleem (het is verstopt, is kapot en moet gerepareerd worden).

Mijn vraag is:
Op welke juridische gronden kan ik de kosten van de reparatie verdelen over de buren? Of is het gewoon mijn pech en moet ik die kosten voor mijn rekening nemen?
Kan ik afdwingen dat de buren een eigen afvoer moeten realiseren (ook al zit ik niet zo in elkaar dat ik dat zou willen)?

Het lijkt er nog het meeste op dat sprake is van een door verjaring ontstane erfdienstbaarheid ten laste van uw perceel en ten gunste van uw buren.
Basis uitgangspunt is echter dat ieder perceel zorgt voor zijn eigen afwatering en rioolaansluiting op het gemeenteriool.
Indien uw buren gebruik willen kunnen blijven maken van hun recht, dan zullen zij naar rato van hun aandeel in de kosten van onderhoud en herstel van de gemeenschappelijke voorziening moeten blijven bijdragen. Mochten de buren niet willen meewerken /meebetalen, dan kunt u in het uiterste geval verval van de erfdienstbaarheid vorderen bij de rechter.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Thanks! Het is inmiddels geregeld met de buren, ze betalen allemaal mee aan het herstel van het gemeenschappelijk riool



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag