Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Wij hebben vorig jaar een woning aangekocht. nu hebben wij een aanvraag gedaan voor het bouwen van een carport. hierbij blijkt dat een gedeelte van de het perceel de bestemming agrarisch heeft. het bouwen van een carport in dat gedeelte wordt dus niet toegestaan.
in overleg met de gemeente willen wij nu het bestemmingsplan laten wijzigen. Hieruit vloeien kosten voort. Is de vorige bewoner op een of andere manier aansprakelijk te stellen voor deze kosten vanwege de meldingsplicht o.i.d.? de vorige bewoner heeft hier ruim 20 jaar gewoond en heeft nagelaten de bestemming te wijzigen bij reparatie herzieningen.

Een bestemmingsplan is vastgesteld bij openbare vergadering van de gemeenteraad en wordt gepubliceerd. Daarbij zijn bestemmingsplannen in te zien in het gemeentehuis danwel via www.ruimtelijkeplannen.nl. Daarmee zal er in dezen geen sprake zijn van een verborgen gebrek. Indien u (bewust) foutief geïnformeerd bent door de verkoper en blijkt dat u op die informatie had mogen vertrouwen, zou sprake kunnen zijn van dwaling. Het aantonen daarvan is (zeer) lastig. Ik adviseer u daarvoor een advocaat in de arm te nemen.

Er zijn meerdere procedures om een bouwwerk in strijd met het bestemmingsplan mogelijk te makem. Welke daarvan (het meest) geschikt is, is afhankelijk van uw concrete situatie. Indien u daarover nadere informatie wenst verneem ik graag nader van u.

Beoordeel dit antwoord:

Het is onmogelijk voor de verkoper om informatie die beschikbaar is via een openbare bron achter te houden. Enige vorm van schadevergoeding zult u daar niet vinden.
Wat wel de moeite waard is, is nagaan of u niet gewoon vergunningvrij kunt bouwen. Ook bouwen in strijd met het bestemmingsplan kan immers, onder omstandigheden, vergunningvrij. Het wijzigen van het bestemmingsplan is een zeer dure aangelegenheid. Omdat dit dan op uw initiatief zou gebeuren, krijgt u doodleuk de rekening gepresenteerd. Omdat onder de juiste omstandigheden bouwen ook vergunningvrij kan gebeuren in strijd met het bestemmingsplan is een wijziging dus niet per definitie nodig.
Ik raad u aan een deskundige te laten controleren of u niet gewoon vergunningvrij kunt bouwen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag