Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


LS
Ik word gedagvaard voor een ontstane PGB schuld.
Er moet terugbetaald worden aan de uitkerende instantie.
Het PGB staat op naam van mijn biologische zoon.
Ik heb echter geen ouderlijk gezag, ook nooit gehad. Mede omdat ik tegen het traject was waar het PGB voor nodig was heeft de moeder dit altijd tegengewerkt.
Omdat ik geen gezag heb, heb ik ook nooit als wettelijk vertegenwoordiger kunnen optreden, iets wat vermeld staat in de dagvaarding, wat dus niet klopt naar mijn idee. Ik heb dus ook nooit een rekening of aanmaning gehad op mijn naam omtrent deze zaak, maar wordt nu wel ineens gedagvaard(, overigens in enschede terwijl ik bij maastricht woon, wat ik ook vreemd vind om 200 km verderop mijn recht te moeten gaan halen)
Ik heb het PGB dus ook nooit aangevraagd of kunnen aanvragen, verkregen of beheerd.
Bij navraag over deze situatie bij de verstrekker heb ik zelfs geen informatie kunnen krijgen omdat ik de wettelijk vertegenwoordiger niet ben.
Ik vind dus dat ik hiervoor niet aangesproken zou kunnen worden.
Mijn vraag is: hoe kan ik dit het beste aanpakken.
mvg

Heeft u al contact gehad met het incassobureau of deurwaarder? Als u niet de wettelijke vertegenwoordiger bent/geen ouderlijk gezag heeft, kan het ten onrechte betaalde PGB aan uw zoon, niet op u worden verhaald. Ik denk dat er iets is misgegaan. U kunt eventueel de uitspraak van de rechtbank verstrekken aan de deurwaarder/incassobureau, waaruit blijkt dat u geen ouderlijk gezag heeft.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

hallo, bedankt voor de reactie.
deurwaarder is bij mij binnen geweest en kent de informatie. ondanks dat word ik per se en als wettelijke vertegenwoordiger gedaagd. in de dagvaarding staat overigens ook dat ik niet heb gereageerd en geen verweer heb ingediend,terwijl er dus een deurwaarder op de koffie is geweest. is het raadzaam om in de eerste zitting aan te geven dat ik volgens mij niet aan te spreken ben wegens genoemde reden ( niet ontvankelijk?) . ik weet overigens niet of ik een uittreksel van mijn zoon kan aanvragen mbt wie er gezag over hem heeft,of staat er ergens een registratie van mezelf met de personen over wie ik gezag heb? ik begrijp anders niet hoe ik moet aantonen geen gezag te hebben . en indien dat via de gegevens van mijn zoon gaat: hoe kan ik dat als ik geen gezag heb? het is al moeilijk om informatie te krijgen waar ik wettelijk gezien recht op heb in de praktijk...
in elk geval, nogmaal bedankt voor uw reactie


Wellicht bij de gemeente even proberen of zij dit kunnen bevestigen middels een uittreksel. Als het goed staat er ingeschreven wie de wettelijk vertegenwoordigers zijn van uw zoon. Als zij geen uittreksel willen geven, dan kunnen ze het misschien wel op een andere manier voor u bevestigen dat u niet de wettelijke vertegenwoordiger bent. U heeft niet gereageerd op de terugvorderingsbeslissingen en aanmaningen, maar in een dagvaarding staat wel hoe u kunt reageren op de dagvaarding. Dit is mede afhankelijk om wat voor procedure het gaat. Vermeld de dagvaarding een datum voor de zitting? U kunt op de zitting aangeven dat u niet de wettelijke vertegenwoordiger bent en u zich niet heeft kunnen verdedigen omdat u eerdere beslissingen en aanmaningen niet heeft ontvangen, als er geen mogelijkheid is om schriftelijk te reageren op de dagvaarding in een conclusie van antwoord.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag