Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Ik heb een woonhuis gekocht dat in 1999 verkocht is als recreatiebungalow op een bungalowpark. In 2008 heeft de gemeente met toestemming van de provincie het bestemmingsplan definitief gewijzigd en is de status van de woning (wonen-1) of wel permanente bewoning geworden. Het besluit is vastgelegd en de verhuurmaatschappij die het park beheerde is opgeheven en uitgeschreven uit het kadaster. De woning staat ook in het kadaster ingeschreven als een woning met woonbestemming. Nu komt het probleem alle documenten (opheffing verhuurbedrijf+afzien van aanspraken en het document wijziging gemeentelijk bestemmingsplan, zijn aangeleverd bij de notaris. De notaris weigert echter de bepalingen uit de akte van levering te schrappen. De koopovereenkomst van de woning ligt al sinds december 2016 bij de notaris en deze heeft niets gedaan om tot een juiste akte van levering te komen. Nu koop ik volgens de bepalingen in de akte na ondertekening een recreatiewoning waarin ik niet permanent mag wonen.

Wat kan ik hier aan doen?

Uit uw vraag blijkt dat vanuit het publiekrecht permanent wonen is toegestaan. In de koopakte welke bij de notaris ligt, staan wellicht privaatrechtelijke regelingen die permanent wonen tegengaan in de vorm van kettingbedingen of kwalitatieve verplichtingen. Deze bedingen komen niet automatisch te vervallen door de wijziging van het bestemmingsplan maar zullen bij notariƫle akte met medewerking van de (rechts)persoon ten behoeve van wie deze bedingen strekken opgeheven dienen te worden. Na inschrijving van een afschrift van die akte in het kadaster worden die bepalingen doorgehaald.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Het gaat om de bedingen die door de gemeente zijn opgevoerd en deze zijn vervallen na aanpassing van het bestemmingsplan naar permanent wonen. Ik heb document wijziging bestemmingsplan aan de notaris overhandigd.
Ten tweede zijn er een aantal bedingen die te maken hadden met het onderhoud en verhuur van de voormalige recreatie woningen en daarvan heb ik de opzeggingsbrief van het bedrijf aan de notaris overhandigd en tevens is het bedrijf sinds 2012 opgeheven en uitgeschreven uit de kamer van koophandel en zijn er geen aanspraken overgedragen naar een ander bedrijf of rechtspersoon.
De gemeente heeft de afgelopen dagen ook tweemaal via de mail bevestigd, dat de bedingen eruit kunnen en ook aangegeven, dat dit ten overvloede nogmaals schriftelijk aan de notaris bevestig kan worden.

Ik begrijp er helemaal niks meer van, maar heb het idee dat de betreffende notaris hier een financieel slaatje uit wil slaan. Hij geeft steeds aan dat hij de opdracht moet krijgen om een onderzoek te starten, waarbij de kosten voor mijn rekening zijn. terwijl ik al alle documenten aangeleverd heb.


Neemt u svp even rechtsteeks contact met mij op via de button naast het bericht, ik stuur u dan mijn contactgegevens, als mij dan de stukken toestuurt zal ik er vrijblijvend naar kijken.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag