Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Mijn vriend is gekort op zn WW uitkering ivm nabetaling van vakantiegeld en nietgebruikte
vakantiedagen. Hij had net werk en dan ga je toch niet je snipperdagen gelijk opmaken ?!
Maar hoe zit t nu met niet genoten vakantiedagen die worden uitbetaald en gekort, mag dat?

Het SV loon is waar premies volksverzekeringen over wordt afgedragen. Een vakantiedag is gelijk aan een werkdag. Dus als uw vriend die laat uitbetalen, dan wordt dit gezien als loon (Algemeen Inkomensbesluit sociale zekerheidswetten). Dit inkomen ontvangen uit de dienstbetrekking , komt sinds 1 juli 2015 voor verrekening in aanmerking voor de WW. Dit houdt in dat dat inkomen uit dienstbetrekking volledig op de uitkering in mindering wordt gebracht, ook uitbetaalde vakantiedagen. Vakantiegeld dat uitbetaald wordt in mei moet uw vriend wel doorgeven bij het UWV. Maar, volgens mij, als het inkomsten zijn die betrekking hebben op een periode voordat uw vriend WW kreeg (dus voor de ingangsdatum), dan mogen deze inkomsten niet op de WW-uitkering in mindering worden gebracht. Alleen dat deel vakantiegeld opgebouwd in de periode dat er nog geen WW-recht bestond. Ik ga dit voor alle zekerheid nog even na voor u. Ik kom hier zsm op terug.

Beoordeel dit antwoord:

Excuses, ik zou nog terugkomen op uw vraag m.b.t. vakantiegeld (dus niet uitbetaalde vakantiedagen). Hierbij alsnog het antwoord. Het UWV houdt voor de inkomstenverrekening elke maand rekening met 8% vakantiegeld. Dus het inkomen wordt verhoogd met 8%. Als uw vriend het vakantiegeld krijgt uitbetaald in mei (bijvoorbeeld), trekt het UWV dit niet af van de WW-uitkering in mei. Krijgt hij elke maand salaris inclusief vakantiegeld uitbetaald, dan verhoogt het UWV de inkomsten niet met 8%. Dus het inkomen + 8% vakantiegeld wordt elke maand verrekend met de WW. Hopelijk is uw vraag beantwoord. Anders hoor ik het graag.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hallo. Verrekening van het vakantiegeld is me duidelijk. Maar dat de nietgenoten vakantiedagen nu verrekend gaan worden begrijp ik niet. Je wordt in feite gestraft dat je je van je goede kant hebt laten zien, altijd aanwezig. Op die werknemer kun je bouwen. En nu dit. Ze bedenken het mooi in Den Haag. Maar goed. Dank u wel voor uw reactie.


Ik begrijp die frustratie helemaal. Even voor de goede orde vragen nog. AIs het contract al was beƫindigd en de opgebouwde vakantiedagen zijn uitbetaald, dan worden de inkomsten die uw vriend nog krijgt van het dienstverband waaruit uw vriend werkloos is geworden, niet gekort op de WW-uitkering. Hij moet deze inkomsten alleen wel opgeven op de inkomstenopgave die hij voor de WW-uitkering moet invullen. Het gaat dan om inkomsten over een periode dat uw vriend nog niet werkloos was. Zoals ik eerder vermelde, opgebouwde rechten voordat uw vriend een WW-uitkering ontving, mogen niet in mindering worden gebracht. Of heeft uw vriend naast de WW een ander baantje en vanuit dat baantje vakantiedagen laten uitbetalen?

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag